annonse
annonse

Venstre og KrF kunne i teorien sørge for at det er flertall på Stortinget for å fjerne statsstøtten til HRS. Dette skjer i kjølvannet av at HRS annonserte en kampanje der de ba sine lesere om å ta bilder for å dokumentere den pågående demografiske endringen av Norge.

Forfatter og skribent Lily Bandehy som er nestleder i EX-muslims of Norway og kom til Norge som flyktning fra Iran, sier på telefon til Resett at hun støtter HRS og deres fotokampanje. Hun mener det er riktig å bruke fotografering for å dokumentere store endringer av samfunnet.

Bilder er historie

annonse

– Fotografering er kunst, akkurat som malerier. Tenk på det Christian Kroghs maleri «Albertine på politistasjonen» eller Tidemand og Gudes «Brudeferd i Hardanger». Det er en dokumentasjon av en tradisjon og en kultur. Tusenvis av mennesker har blitt portrettert. Etterhvert fikk vi fotografi, og det har siden blitt brukt for å dokumentere alt mulig. Krig, fred, mennesker med og uten klær og livet på gaten. Det har aldri vært noe problem. Men nå er det problematisk. Det er ikke noe galt med selve fotokampanjen, det er personen bak kampanjen som er problemet for politikerne. Hun har stor støtte hos det norske folk. Hadde det vært noen andre, ville politikerne reagert annerledes da?, spør Bandehy.

Hun presiserer at foto er et godt virkemiddel for å illustrere store kulturelle omveltninger i et samfunn.

– Bare det å nevne islam er farlig. De fotografiene er nødvendige for å dokumentere forandringene av vårt samfunn. Et bilde sier mer enn 1000 ord. Du kan se bilder fra før og etter den islamske revolusjon i Iran, hvordan alle kvinner plutselig har på hijab. Det er en dokumentasjon av en forandring i samfunnet og i kulturen. Jeg støtter Hege Storhaugs kampanje. Jeg ønsker at jeg gjorde det samme og fotograferte det norske gatebildet for 20 år siden. For å vise kontrasten til i dag, sier Bandehy.

annonse

Bandehy mener HRS dokumenterer en sannhet som er ubehagelig for noen politikere.

– Grunnen til at noen ikke liker å se disse bildene er fordi bildene viser den ubehagelige sannheten de ikke vil ta innover seg, nemlig at integrering har blitt islamisering og at deres politikk har slått feil. Venstresiden tapte valget, men vil ikke forandre politikken, sier hun.

Sosialistisk venstreparti er alltid mot HRS

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen sier til Resett at SV har ønsket å droppe statstøtten til HRS lenge.

– Vi har kuttet støtten til HRS i vårt alternative statsbudsjett i årevis og det er fordi vi ikke vil bidra med integreringsmidler til en organisasjon som vanskeliggjør integrering, sier Andersen på telefon til Resett.

Poenget med at HRS fikk pengene var vel for å få en bredde av meninger i samfunnsdebatten?

– Men det er jo ikke mangel på de ytringene, tvert imot så kryr det jo av dem, da særlig på sosiale medier. Det er lov å være kritisk til innvandring. HRS har selvfølgelig sin ytringsfrihet, men det er jo ikke sånn at alle som har ytringsfrihet skal ha statstøtte. Om man skal gi støtte til ulike meningsbærere må man jo ha en prinsipiell holdning, sier Andersen og viser til at Islamsk Råd Norge nylig mistet sin støtte, noe SV også støttet.

Andersen sier at det er viktig å etablere en bedre tone i debatten.

annonse

– Det er viktig å skille mellom de som gjør så godt de kan og de som ikke gjør det. Det er lenge siden vi i Norge straffet hele familier for handlinger begått av en enkeltperson. Det er klart vi skal kjempe imot problematiske holdninger, men da skal vi jo ikke smitte disse holdningene over på folk som ikke har dem. Når folk føler seg uglesett, da går det galt. Da er veien kort til å falle utenfor, sier Andersen.

Fotokampanjen til HRS kommenterer Andersen slik:

– Jeg kjenner flotte mennesker som gjør sitt beste i Norge som kunne ha blitt tatt bilde av som følge av denne kampanjen. Man ønsker bare å bruke dem som et symbol og henge negative egenskaper på folk med utenlandsk bakgrunn. De hadde jo ikke tatt bilde av meg, sier Andersen før hun blir nødt til å legge på.

Kristelig Folkeparti: smakløst fra HRS

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold (KrF) utelukker ikke at HRS kan få støtte fra en annen post på budsjettet, men fremholder at de i dag får penger fra en post med forbehold om å fremme integrering og at så ikke er tilfelle.

– Vi har ikke diskutert dette i stortingsgruppen ennå, men Knut Arild og jeg har uttalt oss. De får penger fra en pott med forbehold om at de skal drive med integrering og brobygging, også driver de med det motsatte. Jeg mener de bør miste denne støtten. Dersom det er sånn at dette er et hjertebarn for regjeringspartiene, kan de finne en annen post å bevilge penger fra, sier Bekkevold til Resett.

Men var ikke formålet med pengene å skape en mangfold av meninger i debatten?

– Jeg hørte en debatt der FrPs representant pekte på det. Det er riktig at posten skulle fremme meningsmangfold, men det skulle bygges broer.

Bekkevold er tydelig på at det var fotokampanjen som fikk begeret til å renne over.

– Ja, selvfølgelig. Det var en smakløs kampanje.

På spørsmål om ikke det er naturlig at man bruker fotografi for å dokumentere forandringer i samfunnet, svarer han slik:

annonse

– Da må det være grunnlag for å tro vi er utsatt for en form for snikislamisering. Dette har blitt påpekt gang på gang at ikke er tilfelle.

På spørsmål om ikke problemet bare er at HRS dokumenterer en virkelighet som er ubeleilig for KrF å forholde seg til, svarer Bekkevold:

– Dette handler ikke om å forby meninger, men man må snakke sant om integrering. Det HRS sier, dette med at Norge islamiseres, det stemmer jo ikke. De er mer opptatt av å bygge murer enn broer. Så klart må vi snakke om integreringsutfordringer. Det er ikke sånn at vi ikke våger å forholde oss til virkeligheten, men vi vil ikke bidra til å stigmatisere mennesker.

FrP støtter HRS

– FrP-politiker Christian Tybring-Gjedde er krystallklar på at han og FrP ikke kommer til å bidra til at HRS mister statsstøtten.

– Det kommer ikke til å skje. Det er bare et spill for de som prøver å kneble samfunnsdebatten. Utgangspunktet for HRS er å skape en bredde av meninger i samfunnsdebatten. Utgangspunktet for de som vil fjerne støtten er at HRS ikke bidrar til integrering, som om det var meningen at HRS skulle være verktøy for integrering. FrP vil ikke støtte et statsbudsjett der støtten til HRS er fjernet. Dette er et klassisk eksempel på en sosialistisk tankegang, der man vil slå ned på ytringer man ikke liker, sier Tybring-Gjedde på telefon til Resett.

FrP-politikeren mener HRS har bidratt med viktig virkelighetsorientering i samfunnsdebatten.

– De har vært dyktige og gransket en del viktige ting. De har avslørt en rekke ugjorte ting i Norge og Europa, avslørt utviklingstrekk i deler av Oslo. Hvordan for eksempel henteekteskap og sosial kontroll forekommer i enkelte miljøer. Alt dette som norske myndigheter har ignorert eller dysset ned. Jeg tror myndighetene i hele Europa sliter med å vite hva man skal gjøre. Vi klarer ikke å treffe de avgjørelser som er tøffe nok for å stanse utviklingen, slår han fast.

– De bruker denne fotografikampanjen som et påskudd for å ta HRS. Det er et halmstrå. Hatet mot HRS er uavhengig av disse fotografiene, avslutter Tybring-Gjedde.

Jonas Gahr Støre (Ap) sa på Stortinget at HRS bidrar til stigmatisering av innvandrere og at statsstøtten de får bør inndras. Statsminister Erna Solberg på sin side er uenig og fremholder at det er demokratiets pris at man også skal finansiere sine kritikere.

Mye tyder nok derfor på at statsstøtten til HRS og Hege Storhaug fortsetter i en eller annen form. Frp får det gjennom, og Solberg viste i dagens budsjettfremleggelse at hun klarte å holde venstremoralistene i eget parti i tøyle. Regjeringen foreslår videreføring av statsstøtten til HRS på samme nivå som i 2017.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon