Oslo 20170707. UDI-direktør Frode Forfang presenterer halvårstallene for asyl og mottak, og gir et bilde av hva som har skjedd etter de store asylankomstene i 2015. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Del saken
 • 22
 •  
 •  
 •  
 •  

Fra nyttår må Utlendingsdirektoratet (UDI) kvitte seg med mellom 150 og 200 midlertidig ansatte. Årsaken er at færre søker asyl i Norge.

– Dette kommer ikke som noen overraskelse på oss, og vi har vært forberedt en stund. Det er en konsekvens av situasjonen med færre asylsøkere, sier UDI-direktør Frode Forfang til NTB.

Han opplyser at alle som må gå, er midlertidig ansatte, hvorav de fleste ble rekruttert i forbindelse med asylbølgen i 2015.

– Det er ingen i faste ansatte som må slutte. De aller fleste har arbeidet som saksbehandlere i Oslo. Noen har også jobbet på regionkontorene, sier han.

Forfang sier at de som må gå, har gjort en svært god jobb for UDI.

– Dette er i stor grad nyutdannede mennesker som vi gjerne skulle beholdt. De arbeidsgiverne som får anledning til å overta våre ansatte, vil gjøre et varp, sier UDI-direktøren.

I løpet av de ni første månedene i år søkte 3.052 personer om asyl i Norge. Nesten halvparten av disse var relokalisert fra Italia og Hellas, så bare rundt 1.800 personer har altså tatt seg til Norge på egen hånd.

50 asylsøkere i uken

Prognosen for i år tilsier 4.250 asylsøkere, men det er sannsynlig at det endelige tallet blir lavere enn dette. I september kom det bare 183 asylsøkere, og ankomsttallene har ligget stabilt på rundt 50 nye asylsøkere per uke i flere måneder. Erfaringsmessig faller tallene utover høsten.

I statsbudsjettet for neste år skriver Justisdepartementet at utviklingen i ankomstene av asylsøkere i tiden fremover fortsatt er svært usikker, men de anslår mellom 2.000 og 12.000 asylsøkere neste år. Prognosen som ligger til grunn for bevilgningsforslagene, er 6.000 asylsøkere.

Signaleffekt

Justisdepartementet skriver i budsjettforslaget at «det kan antas at signaleffekten av den norske innvandringspolitikken har gjort at asylsøkere har valgt andre land enn Norge».

– Fra 2015 til 2016 var det en nedgang i antall asylsøkere til Europa på om lag 7 prosent. Norge hadde en nedgang på om lag 90 prosent og var det landet i Europa med størst prosentvis nedgang i antall asylsøkere, heter det.

Budsjettet for Utlendingsdirektoratet reduseres med omkring 200 millioner kroner neste år. I år hadde UDI nesten 1,2 milliarder kroner til rådighet. Neste år får de 988 millioner kroner i forslaget til statsbudsjett.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 22
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]