South Africa's President Jacob Zuma the United Nations General Assembly Wednesday, Sept. 20, 2017, at the United Nations headquarters. (AP Photo/Frank Franklin II)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sør-Afrikas øverste ankedomstol har besluttet at president Jacob Zuma kan straffeforfølges for omfattende korrupsjon knyttet til en våpenavtale på 1990-tallet.

Zuma ble allerede i 2005 siktet for korrupsjon, men saken ble henlagt i 2009. Siden har opposisjonspartiet Democratic Alliance gang på gang gått rettens vei i et forsøk på å få Zuma stilt for retten. Presidenten selv har hele tiden fastholdt at han er uskyldig.

I 2016 bestemte en domstol at saken skulle gjenopptas, en beslutning som Zuma anket. Fredag kom imidlertid beskjeden fra landets høyeste ankedomstol om at avgjørelsen i den lavere rettsinstansen blir stående. Det innebærer at han risikerer hele 800 siktelser for økonomisk kriminalitet.

Presidenten anklages for korrupsjon, bedrageri, hvitvasking og pengeutpressing. Sammen med en rekke andre politikere skal han ifølge påtalemyndigheten ha tatt imot penger under bordet i forbindelse med kjøp av kampfly, patruljebåter og annet militært utstyr for til sammen 5 milliarder dollar.

Utstyret ble kjøpt fra fem europeiske selskaper, blant annet britiske BAE Systems og franske Thales.

Zuma var visepresident i Sør-Afrika fra 1999 til 2005, men måtte gå av på grunn av korrupsjonsanklagene, i tillegg til at han ble anklaget for voldtekt.

Han har vært landets president siden 2009.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]