FILE - In this May 9, 2011 file photo, EU flags fly outside the European Commission headquarters in Brussels. Kathy Brison of the Belgian food safety agency said Sunday Aug. 6, 2017, that Belgian food safety authorities began investigating possible pesticide contamination in eggs in early June, several weeks before the public was made aware of a food safety scare now affecting several European countries. (AP Photo/Yves Logghe, FILE)
Del saken
  •  
  •  
  •  

Stats- og regjeringssjefene i EU ventes neste uke å sparke i gang interne forberedelser til fase to av brexitforhandlingene med Storbritannia.

annonse

Annonse

Det framgår av et utkast til slutterklæring fra EU-toppmøtet i Brussel torsdag og fredag neste uke.

Stats- og regjeringssjefene inviterer EUs ministerråd og EUs sjefforhandler Michel Barnier til å «starte interne forberedende diskusjoner» om fase to av forhandlingene, heter det i utkastet, som NTB har fått tilgang til.

annonse

Annonse

Fase to vil si forhandlinger om overgangsordninger og rammene for en framtidig handelsavtale mellom EU og Storbritannia.

annonse

Annonse

Storbritannia ønsker å komme i gang med slike forhandlinger så raskt som mulig, men EU har så langt sagt nei. Beskjeden fra EU er at det først må gjøres tilstrekkelige framskritt i fase én, som kun omfatter diskusjoner om vilkårene for selve skilsmissen.

De viktigste spørsmålene i fase én er rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU, hvor mye penger Storbritannia skal spytte inn i EUs pengekasse, og hvilke regler som skal gjelde langs grensa til Nord-Irland.

Femte forhandlingsrunde ble avsluttet torsdag ettermiddag. Barnier sa da at det var gjort framskritt, men ikke store nok framskritt til å gå videre til fase to.

Det er ventet at saken vil bli tatt opp til vurdering på nytt på neste EU-toppmøte i desember.

annonse

Annonse

(©NTB)


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: