EU gjør seg klar til handelssamtaler med britene

Stats- og regjeringssjefene i EU ventes neste uke å sparke i gang interne forberedelser til fase to av brexitforhandlingene med Storbritannia.

Det framgår av et utkast til slutterklæring fra EU-toppmøtet i Brussel torsdag og fredag neste uke.

Stats- og regjeringssjefene inviterer EUs ministerråd og EUs sjefforhandler Michel Barnier til å «starte interne forberedende diskusjoner» om fase to av forhandlingene, heter det i utkastet, som NTB har fått tilgang til.

Fase to vil si forhandlinger om overgangsordninger og rammene for en framtidig handelsavtale mellom EU og Storbritannia.

Storbritannia ønsker å komme i gang med slike forhandlinger så raskt som mulig, men EU har så langt sagt nei. Beskjeden fra EU er at det først må gjøres tilstrekkelige framskritt i fase én, som kun omfatter diskusjoner om vilkårene for selve skilsmissen.

De viktigste spørsmålene i fase én er rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU, hvor mye penger Storbritannia skal spytte inn i EUs pengekasse, og hvilke regler som skal gjelde langs grensa til Nord-Irland.

Femte forhandlingsrunde ble avsluttet torsdag ettermiddag. Barnier sa da at det var gjort framskritt, men ikke store nok framskritt til å gå videre til fase to.

Det er ventet at saken vil bli tatt opp til vurdering på nytt på neste EU-toppmøte i desember.

(©NTB)


Publisert: okt 14, 2017 @ 11:09 am


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.