Arendal 20170816. Telenor Norge presenterer ny rapport om digital sikkerhet og inviterer sheriffene i cyberspace til debatt. Justis og beredskapsminister Per Willy Amundsen deltar i debatten. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Selv om juryen avvikles fra 1. januar, skal skyldspørsmålet i saker som er anket før nyttår avgjøres av en jury bestående av fem kvinner og fem menn.

Det ble endelig vedtatt i statsråd fredag at juryordningen skal oppheves fra og med 1. januar. Det betyr at domfelte som fra da av anker til lagmannsretten, skal få sine saker behandlet av en meddomsrett, hvor et dommerpanel sammensatt av to fagdommere og fem vanlige folk avgjør skyldspørsmål og straffeutmåling.

Unntaket er de som har anket dommene sine før nyttår. Her er det gammel ordning som skal gjelde, ifølge overgangsreglene som er vedtatt.

– Lekdommerelementet vil fremdeles stå sterkt, men det ivaretas på en bedre måte. Vi får et mer effektivt system som ivaretar domstolens ressurser, og avgjørelsen av skyldspørsmålet vil gis en grundig begrunnelse i alle saker, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

I juni i fjor ble det besluttet å endre straffeprosessloven slik at juryordningen blir opphevet. Lovendringen fører til at de alvorligste straffesakene i lagmannsretten skal avgjøres av en meddomsrett med to fagdommere og fem meddommere, og ikke av en jury slik som i dag.

Allerede i 2007 tok riksadvokat Tor-Aksel Busch til orde for å fjerne ordningen. I mai 2015 fastslo både riksadvokaten og Domstoladministrasjonen at rettssikkerheten styrkes dersom juryordningen skrotes.

– Juryen har vært en bra ordning, men alt til sin tid. I dag er det helt andre krav til begrunnelser og et transparent system. Det vil vi få med såkalt meddomsrett, sa Busch til Aftenposten den gangen.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]