A firefighter carries a water hose to put out a fire during along the Highway 29 Friday, Oct. 13, 2017, near Calistoga, Calif. Firefighters gained some ground on a blaze burning in the heart of California's wine country but face another tough day ahead with low humidity and high winds expected to return. (AP Photo/Jae C. Hong)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Antall omkomne øker til 35, mens letingen pågår etter savnede i de voldsomme skogbrannene som fortsatt herjer i California.

Overlevende etter brannene forteller til New York Times at flammene kom så fort at et øyeblikks nøling kunne bety forskjellen mellom liv og død for flere av de omkomne. Advarsler om brannene kom kun minutter eller sekunder før flammene, og da var det allerede for sent for flere å rømme, skriver avisa.

En vindstyrke på over 80 km/t førte med seg flammer i en hastighet som gjorde det umulig for folk å rømme til fots. Vindene ført til at glødende kull ble ført over Highway 101, en motorvei med seks filer som vanligvis ville fungert som en sperre for brannene.

Arbeidet med å finne omkomne har vist seg vanskelig for redningsetatene.

Flere savnede

Brannmyndighetene i delstaten opplyser at 5.700 boliger og forretningsbygg blitt ødelagt. Hele 90.000 mennesker har måttet evakuere hjemmene sine. Nyhetsbyrået AP melder at 35 personer er omkommet. Samtidig er flere hundre mennesker savnet.

Brannmannskaper bekrefter at de har begynt å få noe kontroll over brannene, men er bekymret over at vindstyrken øker i området.

– Vi er ikke ute av denne krisesituasjonen, ikke på langt nær, sier lederen i Californias beredskapstjeneste, Mark Ghilarducci.

– Men vi ser noe framgang i områder brannene har herjet. Vi skal klare å stoppe flammene, fortsetter han.

Leter etter årsaken

Delstatens brannsjef Ken Pimlott sier at over 9.000 brannmenn kjemper mot 17 store branner. Han bekrefter også at de har klart å få kontroll på tre branner, og er nær ved å få kontroll på flere.

Men han legger til at vinden kan skape problemer ettersom det er ventet at vindstyrken vil 20 meter i sekundet natt til lørdag lokal tid.

Brannsjefen legger til at det kan ta uker før de har funnet ut hva som forårsaket skogbrannene, som er de dødeligste og mest ødeleggende i Californias historie.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]