Our file picture from October 19, 1977 shows the victory gesture of injured terrorist Suhaila Al-Sayeh, also known as Souhaila Andrawes or Souhaila Andrawes-Sayeh when she is carried away on a stretcher after her arrest and the storming of the Boeing 737
annonse

På denne dag (13. oktober) i 1977 ble et Lufthansa-fly kapret av en gruppe terrorister, hvorav den eneste overlevende, Souhaila Andrawes, i dag bor i Norge.

Bakteppet var at medlemmer i den tyske terrorgruppen Rote Armee Fraktion (RAF) sonet lange fengselsstraffer. For å presse frem frigivelse av disse, startet RAF og allierte i den palestinske organisasjonen PFLP en terrorbølge.

Det begynte med at presidenten for den tyske arbeidsgiverforeningen Hanns-Martin Schleyer ble kidnappet.

annonse

Deretter fulgte kapringen av Lufthansa-flyet, som i løpet av fem dager ble dirigerte til flere ulike flyplasser før det til sist landet i Mogadishu i Somalia (bildet). Her ble liket av kapteinen, som var henrettet, dumpet på rullebanen. Passasjerene ble dynket i taxfreesprit for å brenne bedre og kaprerne truet med å sprenge flyet.

Men ved å gi kaprerne falske meldinger om at de ville få sine krav oppfylt, kjøpte tyske spesialstyrker seg tid, stormet flyet og skjøt alle kaprerne. Bare Andrawes overlevde.

Da stormingen ble kjent, drepte RAF Schleyer.

I høysikkerhetsfengselet Stammheim døde samtidig de sentrale RAF-lederne Andreas Baader, Gudrun Ensslin og Jan-Carl Raspe. RAF mente de ble likvidert, mens tyske myndigheter konkluderte med selvmord.

RAF levde videre, men ble aldri en like stor trussel og oppløste seg i 1998.

Souhaila Andrawes kom til Norge i 1991, men ble i 1995 utlevert til Tyskland. Hun sonet tre år før hun ble benådet av helsegrunner. Hun bor fortsatt i Norge, hvor hun har holdt en lav profil.

 

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]