JAN MAYEN 20090923 Jan Mayen er en 377 km?? stor arktisk øy som tilhører Norge. I 2009 gikk startskuddet for åpningsprosessen av havområdene rundt den arktiske øya Jan Mayen. Prosessen er første steg for å kartlegge grunnlaget for oljeboring og petroleumvirksomhet i området. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Bygningene for folk og utstyr på Jan Mayen ble satt opp i 1960. I statsbudsjettet for neste år foreslås det å sette av midler til prosjektering av et nybygg.

Bygningene som huser folk og utstyr på den norske stasjonen på øya i Atlanterhavet, var ment å vare i ti år, skriver TV 2. Nå har de stått i 57 år, men i statsbudsjettet for 2018 foreslås det å sette av fem millioner kroner til å prosjektere nytt hovedbygg på Jan Mayen.

– Det trengs, både for å sikre norsk tilstedeværelse, men også for at de som er der oppe har gode forhold å bo og jobbe i, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til kanalen.

Solvik-Olsen sier en prosess med å få på plass nye bygg tar tid.

– En sånn prosess tar noen år fra du begynner til det står ferdig. Men nå har vi signalisert at det arbeidet skal starte, og da tror jeg mange kan vente på at det bygget som har stått 50 år på overtid nå kan skiftes ut, sier samferdselsministeren.

Major Torgeir Madsen, driftskoordinator på Jan Mayen, har sammen med andre ansatte på stasjonen ordnet og fikset på bygningene underveis. Han sier det haster å få på plass noe nytt. TV 2 skriver at det blant annet er oppdaget råteskader i veggene, og enkelte av pålene bygningene står på, har råtnet og gitt etter. De pålene som det er mulig å nå, er skiftet ut, men det har ikke vært mulig å komme til midt under byggene.

Jan Mayen er en vulkansk øy i det nordlige Atlanterhavet, 950 kilometer fra det norske fastlandet og 600 kilometer nord for Island. Det har vært kontinuerlig norsk aktivitet på øya siden den første meteorologiske stasjonen ble etablert i 1921.

(©NTB)