Austria's Foreign Minister and leader of Austria's centre-right People's Party (OeVP) Sebastian Kurz talks with journalists as his partner Susanne Thier looks on in front of a polling station during general elections in Vienna, Austria, on October 15, 2017. Voting began in Austria in a snap election tipped to see conservative Sebastian Kurz, 31, become the EU's youngest leader and form an alliance with the far-right, in the bloc's latest populist test. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR / ALTERNATIVE CROP
annonse
annonse

Favoritt Sebastian Kurz (31) og hans parti ÖVP får 30 prosent av stemmene, viser de første prognosene i Østerrike. FPÖ kaprer andreplassen med 26,8 prosent.

Det ligger an til 31 år gamle Sebastian Kurz blir Europas yngste statsminister, viser den første prognosen etter at valglokalene stengte i Østerrike søndag. Kurz og det konservative partiet ÖVP får 30,2 prosent av stemmene. Andreplassen kapres av ytre-høyre partiet FPÖ med 26,8 prosent – tett fulgt av sosialdemokratiske SPÖ med 26,3 prosent.

Prognosen fra rikskringkasteren ORF er basert på 42 prosent av stemmene som allerede er telt opp. Dersom prognosen slår inn, har de to høyrepartiene ÖVP og FPÖ gått fram hele 6 prosentpoeng hver sammenlignet med valgresultatet i 2013. Sosialdemokratiske SPÖ har gått tilbake 0,6 prosentpoeng.

annonse
Kan bli konservativ høyreregjering

I dag sitter ÖVP i regjering sammen med SPÖ og statsminister Christian Kern (51). Men samarbeidet har surnet, og valginnspurten har vært sterkt preget av avsløringer om en svertekampanje der de to partiene har rettet kraftige beskyldninger mot hverandre.

Om prognosen holder seg, kan Østerrike få en ny regjering dannet av ÖVP og FPÖ.

– Det ser ut til at det kan gå mot en konservativ høyreregjering, sier statsvitenskapsprofessor Birgit Sauer ved Universitetet i Wien.

annonse

Sauer påpeker overfor nyhetsbyrået TT at de første målingene først og fremst er regnet ut fra stemmene fra de mindre byene og distriktene. Resultatene kan bli annerledes når stemmene fra byene er talt opp.

Strengere flyktningpolitikk

Både ÖVP og FPÖ har lovet en langt strengere flyktning- og innvandringspolitikk enn det SPÖ har ført.

– Hvis disse to danner regjering, vil utviklingen som er påbegynt i flyktningpolitikken fortsette. Grensen mot Balkan vil stenges, og retorikken mot Middelhavet vil bli tøffere, mener professor Sauer.

Videre tror Sauer at en slik høyrekoalisjon vil restrukturere velferdsstaten og gjøre den mer nasjonalistisk.

Europas yngste statsminister

Dersom Sebastian Kurz trekker det lengste strået, blir han trolig verdens yngste regjeringssjef, ifølge BBC. Kurz har gjort lynkarriere. I mai i år kunngjorde han at han ønsket å overta som leder i ÖVP. Samtidig krevde han nyvalg. ÖVP lå da som nummer tre på målingene med en oppslutning på rundt 22 prosent.

Så spratt partiet brått i været. Siden har ÖVP vært klart størst med en oppslutning på rundt 33 prosent.

– Det er Kurz-effekten som har slått inn, og den ser ut til å holde seg, sa Østerrike-ekspert Elin Nesje Vestli til NTB tidligere denne uka.

NTB-DPA-AFP

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon