Stressnivået er på vei opp i brexitsamtalene. Det merkes når EUs ledere nå skal gjøre opp status for første gang siden forhandlingsstart.
Når stats- og regjeringssjefene i EU samles til toppmøte i Brussel torsdag, er det på dagen fire måneder siden de formelle forhandlingene begynte.
Så langt har samtalene gått trått.
– De oppdager nye problemer hver eneste dag. Det samme gjør vi. Det er grunnen til at denne prosessen vil bli mye mer langtekkelig enn vi først trodde, sa EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker i en tale i Luxembourg for få dager siden.
Skrekkscenario
Fra London meldes det om en stadig mer nervøs stemning.
Finansminister Philip Hammond måtte fredag rykke ut og be om unnskyldning for å ha kalt EU «fienden» i et intervju.
Statsminister Theresa May har sagt at regjeringen nå planlegger for alle eventualiteter – også et scenario der Storbritannia ryker ut av EU uten noen avtale.
Slikt vil ikke EUs president Donald Tusk høre snakk om.
– Jeg ønsker å si veldig tydelig at EU ikke forbereder seg på et slikt scenario. Vi forhandler i god tro, sa han nylig i en tale i Brussel.
De siste to ukene har Tusk reist fra by til by i Europa. Han har hatt som mål å snakke med samtlige ledere før toppmøtet, enten ansikt til ansikt eller på telefon. Tilbakemeldingene han har fått, har etter alt å dømme vært blandede.
Sprekkdannelser
Politico antyder at EUs samlede front overfor britene kan ha begynt å slå sprekker foran toppmøtet.
Mens Tyskland og Frankrike ønsker en hard linje, foretrekker land som Italia, Litauen og Nederland å gå mykere fram, ifølge Politicos kilder.
Det overordnede spørsmålet er om forhandlingene har kommet langt nok til å gå videre til fase to. EUs sjefforhandler Michel Barnier har allerede gjort det klart at han vil anbefale stats- og regjeringssjefene å si nei til dette.
Tusk sier han har tro på at fase to kan åpnes på neste toppmøte i desember, men at alle bør tenke seg grundig om hvis man ikke har kommet langt nok da heller.
Vil snakke om overgangsordninger
I fase én er det kun vilkårene for selve skilsmissen som er diskusjonstema.
Fase to vil også omfatte forhandlinger om rammene for en framtidig handelsavtale. Storbritannia ønsker sterkt å komme i gang med disse samtalene.
Da den femte formelle forhandlingsrunden ble avsluttet i Brussel torsdag, sa Storbritannias brexitminister David Davis at EU iallfall burde gi Barnier mandat til å begynne å forhandle om overgangsordninger.
Så langt har EU holdt igjen også på dette punktet. Men i et utkast til slutterklæring fra toppmøtet foreslås det at EU i det minste skal starte «interne forberedende diskusjoner» om overgangsordninger og en framtidig handelsavtale.
Tre hovedspørsmål
I fase én er det tre spørsmål som har dominert: rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU, Storbritannias bidrag til EUs budsjetter og reglene som skal gjelde langs grensa mellom Irland og Nord-Irland.
Juncker kaller forhandlingene om borgeres rettigheter uforståelig «nonsens». Alle burde ha samme rettigheter som i dag, ferdig med det, mener han.
Også pengeoppgjøret burde ha vært en enkel sak, ifølge Juncker.
– Hvis du sitter i en bar og bestiller 28 halvlitere, kan ikke en av kollegene bare gå uten å betale, sa han i talen i Luxembourg.
– Jeg er ikke ute etter hevn. Det er ikke sånn at jeg hater britene. Men de må betale! sa han.
(©NTB)