FILE - In this May 9, 2011 file photo, EU flags fly outside the European Commission headquarters in Brussels. Kathy Brison of the Belgian food safety agency said Sunday Aug. 6, 2017, that Belgian food safety authorities began investigating possible pesticide contamination in eggs in early June, several weeks before the public was made aware of a food safety scare now affecting several European countries. (AP Photo/Yves Logghe, FILE)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Stressnivået er på vei opp i brexitsamtalene. Det merkes når EUs ledere nå skal gjøre opp status for første gang siden forhandlingsstart.

Når stats- og regjeringssjefene i EU samles til toppmøte i Brussel torsdag, er det på dagen fire måneder siden de formelle forhandlingene begynte.

Så langt har samtalene gått trått.

– De oppdager nye problemer hver eneste dag. Det samme gjør vi. Det er grunnen til at denne prosessen vil bli mye mer langtekkelig enn vi først trodde, sa EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker i en tale i Luxembourg for få dager siden.

Skrekkscenario
Fra London meldes det om en stadig mer nervøs stemning.

Finansminister Philip Hammond måtte fredag rykke ut og be om unnskyldning for å ha kalt EU «fienden» i et intervju.

Statsminister Theresa May har sagt at regjeringen nå planlegger for alle eventualiteter – også et scenario der Storbritannia ryker ut av EU uten noen avtale.

Slikt vil ikke EUs president Donald Tusk høre snakk om.

– Jeg ønsker å si veldig tydelig at EU ikke forbereder seg på et slikt scenario. Vi forhandler i god tro, sa han nylig i en tale i Brussel.

De siste to ukene har Tusk reist fra by til by i Europa. Han har hatt som mål å snakke med samtlige ledere før toppmøtet, enten ansikt til ansikt eller på telefon. Tilbakemeldingene han har fått, har etter alt å dømme vært blandede.

Sprekkdannelser
Politico antyder at EUs samlede front overfor britene kan ha begynt å slå sprekker foran toppmøtet.

Mens Tyskland og Frankrike ønsker en hard linje, foretrekker land som Italia, Litauen og Nederland å gå mykere fram, ifølge Politicos kilder.

Det overordnede spørsmålet er om forhandlingene har kommet langt nok til å gå videre til fase to. EUs sjefforhandler Michel Barnier har allerede gjort det klart at han vil anbefale stats- og regjeringssjefene å si nei til dette.

Tusk sier han har tro på at fase to kan åpnes på neste toppmøte i desember, men at alle bør tenke seg grundig om hvis man ikke har kommet langt nok da heller.

Vil snakke om overgangsordninger
I fase én er det kun vilkårene for selve skilsmissen som er diskusjonstema.

Fase to vil også omfatte forhandlinger om rammene for en framtidig handelsavtale. Storbritannia ønsker sterkt å komme i gang med disse samtalene.

Da den femte formelle forhandlingsrunden ble avsluttet i Brussel torsdag, sa Storbritannias brexitminister David Davis at EU iallfall burde gi Barnier mandat til å begynne å forhandle om overgangsordninger.

Så langt har EU holdt igjen også på dette punktet. Men i et utkast til slutterklæring fra toppmøtet foreslås det at EU i det minste skal starte «interne forberedende diskusjoner» om overgangsordninger og en framtidig handelsavtale.

Tre hovedspørsmål
I fase én er det tre spørsmål som har dominert: rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU, Storbritannias bidrag til EUs budsjetter og reglene som skal gjelde langs grensa mellom Irland og Nord-Irland.

Juncker kaller forhandlingene om borgeres rettigheter uforståelig «nonsens». Alle burde ha samme rettigheter som i dag, ferdig med det, mener han.

Også pengeoppgjøret burde ha vært en enkel sak, ifølge Juncker.

– Hvis du sitter i en bar og bestiller 28 halvlitere, kan ikke en av kollegene bare gå uten å betale, sa han i talen i Luxembourg.

– Jeg er ikke ute etter hevn. Det er ikke sånn at jeg hater britene. Men de må betale! sa han.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]