OSLO 20090605. En person leser på nettsida til nettavisen.no . Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX .
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mandag morgen ble det kjent at Amedia kjøper opp Nettavisen og NA24 i sin helhet. Når avtalen etter planen trer i kraft ved nyttår eier Amedia med dette sekstitre av Norges mediehus.

Nettavisen er landets største heldigitale mediehus, og har i ni år vært eid 50% av Amedia og 50% av Egmont. Egmont tar etter avtalen over blogg.no og nettavisens magasiner.

– Det delte eierskapet har fungert utmerket fram til i dag. Men etter hvert som vi har vokst oss større og sterkere, er det bra at selve avisen Nettavisen nå får en, sterk strategisk eier med kompetanse på medier, sier sjefredaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum.


Redaksjonell profil

På orienteringsmøte med de ansatte mandag morgen garanterter konsernsjef i Amedia Are Stokstad ifølge Nettavisen at den redaksjonelle profilen til Nettavisen fortsetter som i dag.

– Vi skal ta vare på og videreutvikle Nettavisens egenart. Nettavisen er en sterk riksavis med nyheter fra hele Norge til hele Norge, sier Stokstad i pressemelding på konsernets nettsider.

Frem mot nyttår vil Egmont og Amedia arbeide med de finere detaljene i avtalen, men hovedpunktene er nå kjent. Begge selskapene er alt store medieeiere både på Nordisk og Norsk skala. Amedia eier i alt 66 avistitler og har en omsetning på 3,6 mrd i året.

 

Store medier

Med oppkjøpet av Nettavisen har Amedia sikret seg nok en tittel og et mediehus i vekst. I 2016 kunne Nettavisen rapportere et overskudd på hele 21 millioner. Nettavisen er nå også nummer 6 på listen over aviser med best omdømme i landet.

– Jeg tror ikke at det er et problem at det blir noen store eiere i den norske mediebransjen. De konkurrerer uansett mot langt større, internasjonale selskap som driver som de vil, uten regulering, sier Geir Terje Ruud, Utviklingsdirektør i NTB til Resett.

 

Eierskap og politikk
Amedia har tidligere vært kjent som Norsk Arbeiderpresse og er alt Norges nest største mediekonsern etter Schibsted. Tidligere har dominerende eiere i konsernet vært LO, og Arbeiderpartiet, som i 1995 solgte seg ut etter at konsernet kjøpte seg inn i TV 2.

Sparebankstiftelsen DNB kjøpte i februar 2016 konsernet i sin helhet fra en rekke LO organer, Telenor og Fritt Ord. Med det startet de Amediastiftelsen som i dag eier selskapet i sin helhet.  

– Den politiske tilknytningen som en gang var sentral for norske medieselskap er det lenge siden vi har sett noe til. Nettavisen er et godt eksempel på at det er rom for å slippe til folk med stor bredde i holdningene, uansett eierstruktur, uttaler Geir Terje Ruud til Resett.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]