STOCKHOLM, SVERIGE 20100830. Den islandske artisten Björk Gudmundsdottir ankommer mandag pressekonferansen i anledning av Polar Music Prize på Grand Hotell i Stockholm. Björk var en av vinnerne av prisen. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den islandske artisten Björk anklager filmregissør Lars von Trier for seksuell trakassering under innspillingen av «Dancer in the Dark». 

I et innlegg på Facebook skriver Björk om en situasjon hvor hun ble utsatt for seksuell trakassering av en dansk regissør. Hun nevner ham ikke med navn, men hun skal aldri ha spilt i noen andre filmer med dansk regissør enn «Dancer in the Dark» fra 2000.

Dette er også den eneste filmen hvor Björk har hatt hovedrollen.

– Det gikk opp for meg at det er en universell ting at en regissør kan berøre og sjikanere sine skuespillerinner slik det passer ham, og at filmselskapet tillater det, skriver Björk.

Von Trier avviser anklagene i et telefonintervju med Jyllands-Posten.

– Det har ikke vært tilfelle. Men at vi var rasende uvenner, det var et faktum. Til gjengjeld leverte hun en av de største skuespillerprestasjoner i mine filmer noensinne, sier regissøren når han får vite om anklagen.

– Hun har ikke gjort noe annet enn å klage over meg, så nei, sier von Trier når han blir spurt om han er overrasket.

Von Triers produsent, Peter Aalbæk Jensen, avviser også Björks anklager.

– Så vidt jeg husker, så var vi ofrene. Den kvinnen var sterkere enn både Lars von Trier og meg og vårt firma til sammen, sier han.

Björk hevder også at da hun avviste regissøren, ble han sur og straffet henne ved å baktale henne overfor de andre skuespillerne.

Facebook-innlegget kommer i kjølvannet av anklagene mot den mektige filmprodusenten Harvey Weinstein, som flere av Hollywoods største kvinnelige stjerner sier de er blitt seksuelt trakassert av. Han anklages også for voldtekter.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]