FILE - In this May 9, 2011 file photo, EU flags fly outside the European Commission headquarters in Brussels. Kathy Brison of the Belgian food safety agency said Sunday Aug. 6, 2017, that Belgian food safety authorities began investigating possible pesticide contamination in eggs in early June, several weeks before the public was made aware of a food safety scare now affecting several European countries. (AP Photo/Yves Logghe, FILE)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

EUs utenriksministre advarer USA mot å ødelegge Iran-avtalen. Samtidig strammer de tommeskruen enda et hakk på Nord-Korea.

Fredag nektet USAs president Donald Trump å undertegne da atomavtalen med Iran kom opp til periodisk godkjenning hos ham. Det betyr at saken går videre til Kongressen, som nå har snaut to måneder på seg til å vurdere om det skal innføres sanksjoner mot Iran for brudd på avtalen.

Da EUs utenriksministre møttes i Luxembourg mandag, sto Iran øverst på agendaen. Budskapet var at avtalen må reddes.

– Det er en avtale som virker. Det er en avtale vi trenger for vår sikkerhet. I dag venter jeg at utenriksministrene vil sende et sterkt signal om at Europa står samlet bak den, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini på vei inn til møtet.

– Avtalen er bra for sikkerheten, bra for verden, bra for Iran og bra for Europa, istemte Storbritannias utenriksminister Boris Johnson.

Det var også ventet at utenriksministrene ville vedta nye sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av landets atomprøvesprengninger og rakettoppskytninger.

Det store spørsmålet er likevel hva Kina vil gjøre.

– Vi vet godt at de økonomiske båndene mellom EU og Nord-Korea ikke er særlig sterke. Sanksjonene våre har derfor begrenset effekt. Men det er andre som har sterkere bånd til Nord-Korea, og som kan påvirke regimet, sa Mogherini, uten å nevne Kina direkte.

EUs håp er at økt press skal få Nord-Korea til å åpne for nye forhandlinger med verdenssamfunnet om landets atomvåpenprogram.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]