Jordi Cuixart, president of the Catalan Omnium Cultural organization, left, and Jordi Sanchez, president of the Catalan National Assembly wave to supporters on arrival at the national court in Madrid, Spain, in Madrid, Spain, Monday, Oct. 16, 2017. Two senior Catalan regional police force officers and the leaders of two pro-independence associations are in court again, facing possible sedition charges related to the staging of the region's banned Oct. 1 secession referendum. The sedition case is investigating the roles of the four in Sept. 20-21 demonstrations in Barcelona as Spanish police arrested several Catalan officials and raided offices in a crackdown on referendum preparations (AP Photo/Francisco Seco)
Del saken
  •  
  •  
  •  

De to katalanske separatistlederne Jordi Sànchez og Jordi Cuixart, som etterforskes for oppvigleri, ble varetektsfengslet mandag.

Sànchez leder Assemblea Nacional Catalana (ANC), en organisasjon som kjemper for full uavhengighet for Catalonia. Det samme gjør organisasjonen Òmnium Cultural, der Cuixart er leder.

De to anklages for å ha spilt sentrale roller i forbindelse med demonstrasjonene foran folkeavstemningen om løsrivelse som ble holdt i Catalonia 1. oktober.

Dommeren besluttet å varetektsfengsle dem med henvisning til deres evne til å mobilisere massene, skriver den spanske avisen El Pais.

Òmnium Cultural bekreftet kort tid etter at Cuixart var pågrepet, og flere spanske medier melder også at Sànchez er satt i varetekt.

Politisjefen i Catalonia, Josep Lluis Trapero, er også siktet i saken, men en spansk domstol slo mandag fast at han slipper varetekt. Det samme gjør den fjerde siktede, Teresa Laplana, som også har en sentral stilling i det katalanske politiet.

Spanske myndigheter ga mandag Catalonias leder Carles Puigdemont frist til torsdag morgen med å skrinlegge uavhengighetsplanene og truer med å frata regionen deler av selvstyret dersom kravet ikke innfris.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]