Foreign Minister Sebastian Kurz, head of Austrian People's Party, speaks during the election party in Vienna, Austria, Sunday, Oct. 15, 2017, after the closing of the polling stations for the Austrian national elections. (AP Photo/Matthias Schrader)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

– Jeg vil takke for en historisk seier. Mitt mål er å skape en sameksistenskultur i politikken, sa en smilende Sebastian Kurz til sine partifeller i det konservativt partiet ÖVP søndag kveld.

Kurz som av sine egne har fått tilnavnet «wunderwuzzi» – vidunderbarn – erklærte seg selv som vinner av valget søndag kveld. Da var 91 prosent av stemmene var telt opp. ÖVP kan så langt notere seg en oppslutning på 31,6 prosent. Det er et solid forsprang til andreplassen, som foreløpig holdes av sosialdemokratiske SPÖ med 26,8 prosent.

De første prognosene viste at Frihetspartiet FPÖ på ytre høyre fløy så ut til å gå forbi SPÖ. Nyere prognoser gir FPÖ 26 prosent, som er en oppgang på over 5 prosentpoeng fra sist valg.

Eksperter mener den store framgangen på høyresiden kan danne et solid grunnlag for et nytt samarbeid mellom de to partiene.

Blir allerede gratulert som vinner

Kurz tok allerede i talen søndag klart grep om eget mandat:

– Jeg tolker denne seieren som en ordre fra folket om å forandre landet vårt, slo han fast.

Søndag kveld ringte Østerrikes president Alexander Van der Bellen og gratulerte Kurz med seieren.

– Selv om det endelige resultatet ikke er ventet før på torsdag, har jeg allerede ringt Sebastian Kurz og gratulert ham med seieren, sier presidenten til avisen Die Presse.

Han kommer fra partiet De Grønne, som ifølge prognosene faller 8 prosentpoeng og havne under sperregrensa på 4 prosent.

Brende gratulerer

Norges utenriksminister Børge Brende (H) gratulerte Kurz på Twitter søndag kveld:

– Gratulerer til venn og kollega Sebastian Kurz med å ha sanket flest stemmer i dagens valg. Vårt viktige samarbeid vil fortsette.

Kurz har så langt en imponerende CV. I 2013 ble han som 27-åring utenriksminister i Østerrike, og med det Europas yngste minister. Med denne valgseieren blir han verdens yngste statsminister – noensinne, skriver BBC.

Spørsmål om samarbeidspartner

Spenningen i valget knytter seg nå til hvem Kurz skal danne en koalisjonsregjering med. I dag sitter han i regjering med SPÖ og statsminister Christian Kern (51). Men samarbeidet har surnet, og valginnspurten har vært sterkt preget av avsløringer om en svertekampanje der de to partiene har rettet kraftige beskyldninger mot hverandre.

Nå ligger det an til regjeringsforhandlinger mellom FPÖ og ÖVP.

– Det ser ut til at det blir en høyrekonservativ regjering, sier professor i statsvitenskap, Birgit Sauer, ved Universitetet i Wien til TT.

Nynazistisk historie

Sauer påpeker at FPÖ, til tross for at partiet ble stiftet av tidligere nazister, også tidligere har samarbeidet i en koalisjonsregjering.

Professor Reinhard Heinish ved Universitetet i Salzburg deler Sauers spådom. Men han tror det kan bli tøffe forhandlinger partiene imellom.

–FPÖ og ÖVP var i en koalisjon i 2000, og den imploderte. De har lignende agenda, og deler samme syn i en del saker, men likheten er ikke bare til deres fordel. For eksempel: hvem skal bli innenriksminister og hvem skal bli utenriksminister? Begge partiene vil ha de postene.

– Migrasjonspolitikken kommer til å bli strengere, og politikken kommer til å ligge mye nærmere Ungarn og Polen, mener Heinish

NTB-DPA-AP

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]