VADSØ 20070808 Fra havnen i Vadsø. Foto: Solveig Vikene / SCANPIX
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pilene peker nedover for den globale matsikkerheten, viser ny rapport. Av 113 land, havner Norge på siste plass når det gjelder sjøressurssikkerhet.

Det kommer fram i rapporten Global Food Security Index (GFSI) , den globale matsikkerhetsindeksen. Målet med indeksen er å forstå matsystemenes globale dynamikk. For første gang på fire år har indeksen nå begynt å synke, skriver Nationen. Med matsikkerhet menes sikkerheten for tilstrekkelig tilgang på tilfredsstillende mat.

Rapporten legger økt migrasjon som følge av politisk uro, tørke i Afrika og en etterspørsel som øker raskere enn produksjonen til grunn for utviklingen. Økt ulikhet i verden og et mer sårbart klima spiller også vesentlig inn.

Når det gjelder Europa, utgjør Brexit en «ekstrem risiko» for Storbritannias matsikkerhet, og påvirker hele verdensdelen.

Av 113 land havner Norge på en 13. plass. Irland, USA og Storbritannia troner på toppen. Når det gjelder naturressurser og deres holdbarhet, havner Norge på en langt dårligere 42. plass, mellom Paraguay og Madagaskar.

I rangeringen over landenes sjøsikkerhet, havner Norge derimot aller nederst. Rapportforfatterne legger overfiske, algeoppblomstring og stadig lavere oksygennivåer i vannet til grunn for bunnplasseringen.

Flere Nationen var i kontakt med lørdag synes denne beskrivelsen er i overkant mørk.

– Uavhengig av om det er så kritisk – jeg mener det er helt opplagt at vi både bør og skal spise mer fisk, men selv om vi dobler fiskekonsumet, så slår det lite ut på den totale matvaresikkerheten. Folk lever mest av brød og melk, sier Sp-stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen til Nationen.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]