FILE PHOTO: Cars burnt and destroyed by clashes are seen on a street during a battle between Iraqi forces and Islamic State militants, in Mosul, Iraq March 16, 2017. To match Special Report MIDEAST-CRISIS/IRAQ-MOSUL REUTERS/Thaier Al-Sudani/File Photo
Del saken
  •  
  •  
  •  

Om lag 673.000 irakere er fortsatt på flukt ett år etter at militæroffensiven for å gjenerobre Mosul fra IS ble innledet. 400.000 av dem er barn. 

– Mer enn halvparten av dem har trolig mistet sine offisielle dokumenter, som fødselsattester og skjøter, noe som gjør det vanskeligere for dem å gjenoppbygge livene sine, heter det i en uttalelse fra Flyktninghjelpen.

Mosul ble erobret av den ytterliggående islamistgruppa IS i 2014. 17. oktober 2016 innledet irakiske regjeringsstyrker, støttet av allierte militsgrupper og den USA-ledede koalisjonen mot IS, en offensiv mot byen.

Den ni måneder lange militæroffensiven førte til at mange nabolag i dag ligger i ruiner.

– Kampen om Mosul er over, men hundretusener av mennesker på flukt fortsetter å lide. Mennesker vi jobber med mangler helt nødvendige ting og aner ikke om de noen gang vil kunne flytte hjem, sier Heidi Diedrich, leder for Flyktninghjelpen i Irak.

Barna frykter IS

Også Redd Barnas landdirektør i Irak Ana Locsin er bekymret. Ifølge organisasjonen er 400.000 av menneskene på flukt barn.

– Selv om kampene er over, er de humanitære behovene fortsatt enorme, sier Locsin.

I juli publiserte organisasjonen en rapport basert på samtaler med 65 barn i en flyktningleir sør i Mosul. Under samtalene kom det fram at barna er så sterkt preget av voldelige minner at de lever i konstant frykt for å dø. Flere av barna snakket også at de var redde for å bli straffet av IS.

Psykiske plager

– Jeg har sett hvordan denne krigen kan rive et barns liv i stykker. Det er ingen vinnere av denne krigen, men en hel generasjon barn med psykiske plager som vil ta flere år å helbrede, sier Amanda Brydon i Redd Barna.

Ifølge organisasjonen kan de alvorlige stressymptomene barna i Mosul viser blant annet føre til økt risiko for hjertesykdommer, depresjon, angst, diabetes og selvskading.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]