shurika og abida
Del saken
 • 2.6K
 •  
 •  
 •  
 •  

Det blir omsider stadig mer kjent for mannen i gata at mange kvinner i minoritetsmiljøer lever med omfattende negativ sosial kontroll. Jenter i Norge opplever at deres familie og nærmiljø kontrollerer dem og at de ikke har den samme friheten som sine brødre. Noen opplever at foreldrene sender barna til foreldrenes hjemland på kulturrehabilitering. Andre blir kjønnslemlestet og opplever at de ikke får lov til å gjøre ting som for oss andre fremstår som helt vanlige og ufarlige. Fenomenet bunner i at det i enkelte kulturer er slik at kvinner er bærere av familiens skam og ære. Alt dette og mer kommer stadig oftere frem i lyset, takket være modige kvinner som Shurika Hansen og Abida Akhtar.

Begge disse kvinnene har tatt sin aktivisme mot æreskulturen ut i offentligheten, og har gitt en stemme til de mange vi aldri hører noe om. I dag fikk de to kvinnene møte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Ministeren skal etter det Resett erfarer ha invitert dem for å snakke om deres erfaringer og for å høre hva de tenker må på plass av tiltak mot den urovekkende utviklingen i en del minoritetsmiljøer.

Vil gi stemme til en brutal virkelighet mange ikke ser

Shurika Hansen forteller til Resett at hun og Akhtar snakket med ministeren i en time og et kvarter. Samtalen skal ha dreiet seg om særlige utfordringer knyttet til sosial kontroll og ære i minoritetsmiljøer.

-Vi hadde et kjempefint møte. Vi snakket mye om parallellsamfunn, æresdrap, æresvold og sosial kontroll. Jeg fortalte henne om mange sjokkerende tilfeller fra virkeligheten, ting jeg har sett og opplevd som tolk.

Hansen forteller videre at hun ønsker å bidra til at også kritiske stemmer får plass i debatten.

-Vi ønsker å gi stemme til den brutale virkeligheten som finnes der, men som ofte ikke kommer frem i lyset. Listhaug var veldig interessert i hva vi foreslo av endringer og generellt hvordan vi kan bidra. Det var veldig positivt.

Hansen forteller at ministeren var overrasket over Politiets manglende beskyttelse av henne.

-Hun var veldig betenkt over hvordan jeg har blitt behandlet av politiet og at de ikke prioriterte beskyttelse av meg, sier hun.

Hansen roser Listhaug for å invitere velintegrerte innvandrerkvinner og sier hun ga Listhaug honnør for sitt arbeid. Hansen er opptatt av å peke på elefanten i rommet.

-Alt vi har snakket om i dag er ting vi alle tre har snakket om i offentligheten før. Det er veldig positivt at integreringsministeren prater med oss som faktisk er integrerte og får se hva vi har gjort annerledes. Jeg roste henne for måten hun snakker på. Vi trenger å støtte personer som står alene, vi må normalisere kritikere og støtte de som sier ting som de er. Vi må gjøre noe med berøringsangsten. Jeg tror hun ble sjokkert over det jeg fortalte om mine opplevelser med kulturrehabilitering, hvordan foreldre sender barna på koranskole for å “banke Vesten ut av dem”. Så var vi dessuten enige i at det ikke er nok krav i introduksjonsprogrammet for flyktninger, avslutter Shurika Hansen.

Fra aktivist til politiker

Abida Akhtar var også fornøyd med møtet med integreringsministeren.

-Det var veldig hyggelig å få møte Sylvi Listhaug. Jeg fikk fortalt det jeg hadde på hjertet. Vi har snakket en del om sosial kontroll. Neste skritt må nå være å ta tak i problematikken knyttet til æresdrap. Dessuten, ofte når det har forekommet voldshendelser kommer det ikke tydelig nok frem at det var æresrelatert, dermed kommer man ikke videre i debatten, sier Akhtar på telefon til Resett mandag formiddag.

Akhtar kan dessuten avsløre at hun er ferdig som aktivist og har bestemt seg for å gå inn i politikken.

-Jeg kommer nå til å gi meg med aktivismen er på vei inn i politikken. Det gledet ministeren å høre at jeg er på vei inn i FrP.

Akhtar peker på hvor viktig det er at kvinner som kjemper i mot reaksjonær religion og sosial kontroll, får tilstrekkelig støtte og beskyttelse.

-Jeg presiserte overfor for Listhaug hvor viktig det er at jenter som Shurika Hansen får den beskyttelsen de trenger. Den brutale virkeligheten må frem. Jeg har tro på stemmer som Shurika Hansen og Ninrock Etnestad. Stemmer som helhjertet og kompromissløst kjemper i mot æreskultur, sier Akhtar.

-Jeg er ikke et offer. Jeg var med i dag mest for å støtte Shurika. Jeg er ferdig som aktivist Jeg skal inn i politikken så jeg kan jobbe med forebygging av ekstremisme og nå ut med budskapet mitt, i tillegg til at jeg ønsker å bli forfatter og skrive barnebøker, avslutter Akhtar.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2.6K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]