Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Oljeprisen og kronekursen stiger som følge av økt spenning mellom irakiske myndigheter og kurderne i Nord-Irak, ifølge DNB Markets’ morgenrapport.

Oljeprisen, målt ved Brent Blend, har siden fredag hatt en oppgang på godt over to prosent og nærmer seg nå 58 dollar fatet. Økte spenninger mellom irakiske myndigheter og kurderne om oljebyen Kirkuk har bidratt til oppgangen, skriver DNB Markets i en morgenrapport mandag.

Kirkuk eksporterer daglig nærmere 550.000 fat, og frykt for en videre oppblussing av konflikten har sendt oljeprisen opp. Den økte oljeprisen har bidratt til en styrking av kronekursen. Prisen for én euro er gått ned med 0,3 prosent og koster rundt 9,32 kroner, ifølge rapporten.

Spenningen i området har økt etter at den kurdiske selvstyrte regionen avholdt en folkeavstemning om uavhengighet i september, og regjeringen har varslet en offensiv. Mandag morgen tok irakiske regjeringsstyrker seg inn i deler av den kurdiskkontrollerte byen, ifølge både kurdiske og irakiske kilder.

Det ble mandag meldt om skuddvekslinger sør for Kirkuk, og irakiske styrker melder at de har tatt kontroll over veier og infrastruktur i nærheten av den nordirakiske byen.

Kurdiske tjenestemenn opplyste samtidig at irakiske regjeringsstyrker og militssoldater med støtte fra regjeringen i Bagdad har iverksatt et større angrep på flere fronter for å gjenerobre byen.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]