FN-rapport: Økte forskjeller i 34 land

Foto: REUTERS/Carlo Allegri

Fattigdommen i verden går ned, men i mange land øker forskjellene mellom fattig og rik, viser årsrapporten til FNs befolkningsfond.

I perioden 2008–2013 økte lønnsforskjellene i 34 land, mens forskjellene mellom menn og kvinner når det gjelder inntekt, yrkesdeltakelse, utdanning og helse, økte i over 68 land fra 2015 til 2016, viser rapporten, som lanseres tirsdag.

Ifølge FNs befolkningsfond (UNFPA) er sammenhengen sterk mellom tilgang til seksuell og reproduktiv helseinformasjon og økonomiske forskjeller og kjønnsforskjeller.

– Land som ønsker å bekjempe økonomisk ulikhet, kan starte med ulikheter innen reproduktiv helse og rettigheter, og rive ned sosiale og institusjonelle begrensninger som hindrer kvinner i å realisere sitt fulle potensial, sier administrerende direktør Natalia Kanem i UNFPA.

Informasjon om seksuell og reproduktiv helse og familieplanlegging er viktig for å sikre jenter utdannelse og bidrar til at de selv kan bestemme når og hvor mange barn de skal ha, poengterer FN-organet.

Rapporten viser til at om lag halvparten av alle graviditeter i utviklingsland ikke er planlagte. Det utgjør nærmere 90 millioner graviditeter hvert år.

(©NTB)


Publisert: okt 17, 2017 @ 8:01 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.