OECD: Brexit-reversering vil styrke britisk økonomi betydelig

Statsminister Theresa May blir omfavnet av EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker mandag. Britene og EU bør arbeide for å opprettholde et så tett forhold som mulig, påpeker OECD i sin analyse. Foto: AP / NTB scanpix

Reversering av brexit vil gi Storbritannia en betydelig styrking av økonomien, slår Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) fast i analyse.

– I tilfelle brexit blir reversert som følge av politisk beslutning, som flertallsendring, ny folkeavstemning etc., vil den positive påvirkningen på den økonomiske veksten bli betydelig, heter det i OECDs siste analyse av den britiske økonomien tirsdag.

OECD beholder i sin analyse sitt syn på Storbritannias økonomiske vekst for inneværende år på 1,6 prosent og 1 prosent neste år. OECD legger til at landet bør opprettholde nære økonomiske bånd til EU for å motvirke brexit-effekten. Slik det ligger an nå, har Storbritannias planlagte utmeldelse av EU bare forverret landets produktivitet – usikkerheten har økt og forretningslivets investeringer har falt, påpeker OECD.

Brexit forverrer gjenopplivingen av produktiviteten i britisk arbeidsliv, mener OECD, som antar at britisk industris produktivitet kommer til å bli redusert med rundt 3 prosent etter ti år som følge av mindre handel med EU.

OECD advarer mot en «rotete brexit» der det ikke blir tilrettelagt for ordnede handelsforhold til EU. I et slikt scenario kommer Storbritannias økonomi til å bli utsatt for et sjokk på mellomlang sikt.

– Å forhandle for å oppnå et så tett økonomisk forhold som mulig mellom EU og Storbritannia vil kunne begrense de negative sidene ved utmeldingen, skriver OECD i sin analyse.

En talsmann for statsminister Theresa May understreker at det blir ingen ny folkeavstemning, og at brexit skal gjennomføres i mars 2019. Fra finansdepartementet er tonen lik:

– Vi forlater EU og det blir ingen ny folkeavstemning.

(©NTB)


Publisert: okt 17, 2017 @ 6:05 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.