Oslo 20171013. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide presenterte fredag landmaktutredningen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Del saken
  •  
  •  
  •  

Egne helikoptre for Hæren koster milliarder. Hvis Stortinget likevel sier ja, må noe annet ut av landmaktsplanen eller rammen økes, sier forsvarsministeren.

annonse

Annonse

Diskusjonen om regjeringens ferske plan for Hæren og Heimevernet raser videre. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier det vil få konsekvenser hvis Stortinget vedtar at Hæren skal ha egne transporthelikoptre.

– Stortinget var veldig opptatt av å utrede landmakten innenfor den økonomiske rammen som lå til grunn i langtidsplanen, sier hun til NTB.

annonse

Annonse

Landmaktsproposisjonen, som ble lagt fram sist fredag, kompletterer langtidsplanen for hvilket forsvar Norge skal ha i fremtiden.

annonse

Annonse

Søreide understreker at hvis man nå fra Stortingets side likevel skulle bestemme seg for å anskaffe slike helikoptre, må én av to ting skje: enten må man ta ut noe annet, eller så må rammene økes.

– Det er helt klare faglige råd om at det er helt andre ting enn transporthelikoptre som er viktig for kampkraften. Skal man ta ut stridsvogner, artilleri eller noe annet? spør statsråden.

– Og hvis Stortinget skulle ønske å legge på mer penger enn det som allerede finnes, mener forsvarssjefen man burde bruke dem på andre ting enn transporthelikoptre.

8–10 milliarder

Søreide viser til Forsvarssjefens helikopterutredning fra 2014, hvor det kom fram at det koster anslagsvis 8–10 milliarder kroner å anskaffe 15 transporthelikoptre.

annonse

Annonse

– Det er bare investeringen. Så kommer driftskostnadene i tillegg, understreker hun.

Forsvarsministeren viser også til det kompliserte i at Norge allerede har og snart får enda flere ulike helikoptertyper som skal driftes og vedlikeholdes.

Men Ap har slått fast at Søreide er på kollisjonskurs med stortingsflertallet når det gjelder å droppe egne transporthelikoptre for Hæren.

– Det er ikke flertall i Stortinget for dette, fastslår Aps forsvarspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt, som leder utenriks- og forsvarskomiteen.

Fra flere opposisjonspartier blir også regjeringens planlagte kutt fra 45.000 til 38.000 soldater i Heimevernet sterkt kritisert. Venstre, KrF, Senterpartiet og SV ønsker alle omkamp om HV-kuttene, mens Ap sier partiet ikke har «giftet seg» med antallet soldater.

– For trange rammer

Arbeiderpartiet, som har vært regjeringens nærmeste støttespiller i forsvarsprosessen, klargjorde forrige uke at partiet ikke har bundet seg til at det ikke skal brukes mer penger på Hæren og Heimevern.

Ikke overraskende får de som vil ha mer penger til Hæren, støtte fra våpengrenens sjef, generalmajor Odin Johannessen. Hans konklusjon er at Søreides plan er militærfaglig god, men at rammene er for trange.

– Det lave antallet personell i daglig tjeneste, ytterligere utsettelse av oppgraderingen av våre viktigste våpensystemer og mangelen på integrert vertikal evne, gjør oss svakere og mer sårbare enn nødvendig, sa han på et seminar tirsdag.

Johannessen sammenlignet Søreides plan med en tiger og skisserte hva som trengs for å sørge for at den ikke blir en papirtiger, men et rovdyr som er klart til å kjempe «i kveld».

– Det ville vært en tjenesteforsømmelse fra min side om jeg ikke klargjorde hva denne tigeren er på papiret sammenlignet med i levende live, sa generalmajoren.


Del saken
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
annonse

Les også: