Finnmark, Norge/Norway 20150311. M109 artillerivogn, tilhørende det helprofesjonelle Batteri Piraya i Artilleribataljonen, under øvelse Joint Viking 2015 i Finnmark. / M109 self propelled haubits, assigned to Battery Piraya, Artillery Battalion, during winter exercise Joint Viking 2015 in Finnmark, Norway. *** Local Caption *** Kan brukes fritt ved kreditering Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De første soldatene fra det amerikanske marinekorpset kan stasjoneres i Indre Troms i vinter, opplyser sjefen for den norske Hæren.

Generalmajor i Hæren Odin Johannessen sier til Klassekampen at Forsvaret «lager et tilbud for alliert trening som gjør det attraktivt å komme hit».

– Noen vil antakeligvis komme i vinter, og noen vil komme neste vinter, sier han.

– Kommandanten i det amerikanske marinekorpset har sagt at han vil gjenoppbygge evnen til vinterkrigføring. For å gjøre det, må han dra der det er vinter. Derfor ser han om han kan sende den rotasjonsbaserte styrken til den nordlige delen av Norge, sier Johannessen.

330 amerikanske marineinfanterister er stasjonert på Værnes i Nord-Trøndelag. Denne styrken er planlagt å være der til 2018, men interne dokumenter viser at amerikanerne ser på styrken som «vedvarende».

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen bekrefter overfor NTB at avdelingen, som han i likhet med norske forsvarspolitikere omtaler som «den rotasjonsbaserte styrken fra det amerikanske marinekorpset», skal trene med norske styrker i Troms.

– Men det er viktig å presisere at det ikke foreligger noen planer for en endring av innretningen, eller utvidelse, av rotasjonsordningen på Værnes, understreker Bruun-Hanssen.

Han viser videre til at Alliert treningssenter flyttes fra Åsegarden utenfor Harstad til Indre Troms

– Det gjøres nå et arbeid for tilrettelegging av alliert trening i Troms, knyttet til den vedtatte nedleggelsen av treningssenteret på Åsegarden. Trening i Troms er aktuelt for blant annet amerikanske, britiske og nederlandske styrker, sier Forsvarssjefen i en epost.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]