(FILES) This handout file photo taken on August 10, 2017 and released by the European Space Agency shows near Earth Asteroid 2012 TC4 appearing as a dot at the centre of this composite of 37 individual 50-second exposures obtained with the FORS2 instrument on ESO’s Very Large Telescope. An asteroid the size of a house will shave past Earth at a distance of some 44,000 kilometres (27,300 miles) on October 12, 2017. / AFP PHOTO / European Southern Observatory / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ESO / EUROPEAN SPACE AGENCY NEOCC / O. Hainaut (ESO), M. Micheli (ESA) & D. Koschny (ESA), " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Del saken
  • 14
  •  
  •  

Aktivister, aktivistforskere, politikere og byråkrater fortsetter å skremme oss med at våre klimagassutslipp vil forårsake armageddon på jord. Siden vi de siste tiårene verken har sett antydning til statistisk målbar økning i antall uvær, tørke, flomtilfeller, havstigning, issmelting eller temperaturstigning, har aktivistene som siste utvei trukket frem “føre var-prinsippet”. Vi må kaste pengene etter denne oppdiktede trusselen som en slags forsikring, på samme måte som man forsikrer huset sitt. Nå kan man spørre seg om hvem som ville forsikret huset sitt dersom den årlige premien var minst like stor som verdien av huset – og om huset til slutt skulle brenne ville man ikke få utbetalt erstatning.

Skulle man virkelig ha anvendt dette føre var-prinsippet i andre sammenhenger, er det vel tvilsomt om man i dag hadde hatt tog, biler, fly eller romskip. Men én form for katastrofe vet vi vil komme, for det har skjedd før. En sterk påminnelse fikk man i Russland den 15. februar 2013 i byen Chelyabinsk. Uten forvarsel oppsto en “sol” nr. 2 på himmelen. Den ga fra seg sjokkbølger som knuste hundrevis av vinduer rundt om i byen. Dette var en asteroide på størrelse med et hus som ingen hadde observert på forhånd. Fremdeles finner folk biter av denne asteroiden rundt om i landskapet.

En tilsvarende asteroide passerte jorda den 12. oktober, men NASA visste om den på forhånd. Størrelsen var mellom 10 og 30 meter bred, og passerte jorda på en avstand av omkring 43500. Det er omtrent 1/8 av avstanden til månen.

Det finnes langt større asteroider som man ennå ikke kjenner til. Vi vet også at slike himmellegemer har truffet jorda tidligere med katastrofale følger. Det ville derfor være fornuftig om man begynte å allokere ressurser for å bedre varslingen av slike objekter samt å finne metoder til å hindre fremtidige katastrofer forårsaket av slike. Katastrofer vi virkelig vet kan inntreffe vil det være fornuftig å benytte føre var-prinsippet på.

Sett i perspektiv virker kampen mot eventuelle klimaendringer ganske bortkastet i forhold til denne reelle faren for katastrofe fra verdensrommet.

Lenker:

Om føre var-prinsippet.

Bilder tatt av asteroiden 2012 TC4 som passerte jorda den 12.10.2017.

Video som viser litt om styrken til som skjedde i Chelyabinsk i 2013:

 

 

Liste over slike farlige objekter som man vet om i dag.

 

 

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  • 14
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]