Leder i British National Party (BNP) Nick Griffin i det han forlater partikongressen i 2009 etter at den ble forstyrret av protester hvor det ble ropt "Nazi scum, off our streets". Foto: REUTERS/Stephen Hird
annonse
annonse

Den britisknynazistlederen Kevin Wilshaw tar et oppgjør med sin høyreekstreme fortid og forteller i et intervju at han er av jødisk herkomst og homofil.

Wilshaw har vært en frontfigur i det nynazistiske miljøet i Storbritannia helt siden 1980-tallet, da han markerte seg som en av lederne i National Front. Partiet fremmet antisemittiske konspirasjonsteorier og nektet for at holocaust fant sted og er forbudt i Storbritannia.

Wilshaw og andre i kretsen rundt National Front har også markert seg som innvandringshatere og rendyrkede rasister, og har spredt hat mot homofile og andre grupper.

annonse

Kevin Wilshaw har også vært innom det høyreekstreme British National Party (BNP) og flørtet med den militante nynazistgruppa Racial Volunteer Force (RVF)

Tar oppgjør

Etter å ha tilbrakt store deler av livet på ytre høyre fløy, tar han nå et oppgjør med fortida. I et intervju med britiskChannel 4 News innrømmer Wilshaw at moren er jødisk og at han selv er homofil.

– Andre ledende medlemmer av National Front er også homofile. Ingen så motsigelsen i å være homofil, samtidig som man ledet en homofob organisasjon. Det gir jo ingen mening, medgir han i intervjuet.

annonse

Wilshaw innrømmer også at han har brukt vold, men hevder at dette bare har skjedd i selvforsvar og at det aldri var rettet mot minoriteter.

– Jeg har vært vitne til hendelser der folk ble utpekt fordi de var svarte. Jeg ble kvalm av det, jeg var ikke med på det, jeg fortrengte det, sier han.

Føler skyld, frykter hevn

På 1990-tallet ble Wilshaw pågrepet etter å ha vandalisert en moské i Aylesbury, og senest i mars ble han pågrepet etter å ha spredt rasehat i sosiale medier.

I intervjuet med Channel 4 News medgir han nå at han føler skyld, samtidig som han frykter at tidligere kamerater skal hevne seg på ham.

– Det kommer helt klart til å bli vanskelig, jeg må fylle et tomrom etter det som har vært livet mitt helt siden barndommen, sier han.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon