Oslo 20170706. Pressekonferanse med forbrukerdirektør Randi Flesland. Halvårstall fra Forbrukerrådet servicetjeneste. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Forbrukerrådet har avdekket alvorlige sikkerhetsfeil i smartklokker for barn. Fremmede kan lett ta kontroll over dem og bruke dem til å spore og avlytte barnet.

Sammen med sikkerhetsselskapet Mnemonic har de testet GPS-klokkene Gator 2, Tinitell, Viksfjord og Xplora. Tinitell kommer gjennomgående bedre ut enn de andre klokkene, mens det hos de tre andre er avdekket en rekke alvorlige sikkerhetsproblemer.

Det gjelder særlig Gator 2 og Viksfjord, som Forbrukerrådet mener ikke er godt sikret mot kontoovertakelse fra fremmede. Ifølge testen kan man med enkle grep ta kontroll over klokkene for å spore, avlytte og kommunisere med barnet.

I tillegg får alle de tre utsatte klokkene og enkelte av appene som er knyttet til dem, stryk på det meste som omhandler personvern og brukervilkår.

Forbrukerrådet har klaget selskapene inn til Datatilsynet og Forbrukerombudet for brudd på personopplysningsloven og markedsføringsloven. Forbrukerminister Solveig Horne (Frp), betegner funnene som «sterkt urovekkende».

– Ikke minst fordi dette er produkter rettet mot barn, sier hun, og lover at dette skal bli et viktig tema i forbrukerpolitikken framover.

Produsentene av klokkene er allerede varslet om funnene. Gator sier de har sluttet å selge Gator 2 og tilbyr alle som har kjøpt denne modellen en ny Gator 3 som kompensaGasjon. Xplora-distributør PepCall sier de har utbedret feilen på sine klokker, mens Viksfjord sier enkelte av klokkene fortsatt er sårbare.

–Vi har rettet opp i de to sårbarhetene som ble funnet. En liten gruppe kunder har fremdeles sårbare klokker. Vi har sendt disse kundene en epost, slik at vi kan få lukket sårbarheten, sier Thomas Mathiesen i GPS for barn, som selger Viksfjord-klokkene, til Aftenposten.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]