An Iranian Kurdish woman wears a necklace bearing the Kurdish flag as she takes part in a gathering to urge people to vote in the upcoming independence referendum in the town of Bahirka, north of Arbil, the capital of the autonomous Kurdish region of northern Iraq, on September 21, 2017. The controversial referendum on independence for Iraqi Kurdistan is set for September 25. / AFP PHOTO / SAFIN HAMED
Del saken
  •  
  •  
  •  

Iraks regjeringsstyrker sier de har oppnådd det som var målet da de gikk til aksjon mot kurdisk-okkuperte områder utenfor den selvstyrte kurdiske regionen.

I en 48 timer lang lynoffensiv mandag og tirsdag gjenerobret regjeringsstyrkene Kirkuk-provinsen med dens rike oljefelt og provinsene Nineveh og Diyala.

– Sikkerheten er gjenopprettet i deler av Kirkuk, sier en talsmann for hæren og legger til at det også gjelder en rekke steder i Nineveh og Diyala, inkludert Mosul-demningen og den yazidiske byen Sinjar.

Kurdiske peshmerga-styrker har hatt makten i området siden de irakiske regjeringsstyrkene flyktet i panikk da IS tok Mosul i Nineveh-provinsen i 2014. Situasjonen ble svært spent da kurderne holdt en folkeavstemning om uavhengighet i slutten av september.

Oljeinntekter

Kurdiske myndigheter har i stor grad vært avhengig av inntektene fra oljefeltene i Kirkuk, og Iraks statsminister Haider al-Abadi mener at det nå må bli slutt på snakket om kurdisk løsrivelse.

– Sentralmyndigheten må ha kontroll over hele Irak. Jeg vil være rettferdig med alle innbyggere, sa Abadi på en pressekonferanse i Bagdad tirsdag.

For bare to uker siden sto de irakiske styrkene og de sjiamuslimske militsene som tok over Kirkuk, på samme side som de kurdiske peshmergastyrkene i kampen mot den felles fienden IS.

Vendte tilbake

De kurdiske styrkene trakk seg tilbake uten å gjøre motstand da regjeringsstyrkene inntok Kirkuk, oljefeltene og andre steder. Tusener av sivile flyktet til Arbil, Sulaimaniya og andre kurdiske byer, men de vendte tilbake da situasjonen roet seg dagen etter.

Selv om Kirkuk ligger utenfor den selvstyrte kurdiske regionen, er flertallet av innbyggerne kurdere. Det bor også mange arabere og turkmenere i byen.

Tapet av oljefeltene kan bety slutten på den kurdiske drømmen om uavhengighet, ifølge den franske eksperten Cyril Roussel. Han sier at kurderne med dette mister halvparten av sine inntekter.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]