Oslo 20160310. Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland deltar på frokostmøte i regi av tenketanken Civita torsdag morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Del saken
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  

I et langt innlegg på Facebook retter Thorbjørn Jagland krass kritikk mot Aftenposten. Må tåle kritisk journalistikk, svarer avisen.

– Akkurat i disse dager legger Aftenposten ut artikler som er så ærekrenkende at det tar pusten fra oss, skriver generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, i et innlegg på Facebook med overskriften «Hanne og jeg har fått nok».

– Arbeidet i Aserbajdsjan begynte for mange år siden, fortsetter han i innlegget publisert tirsdag kveld.

Innlegget er det siste av flere innlegg hvor Jagland slår hardt tilbake mot Aftenposten.

«Svertekampanje»

Videre hevder han at «en bred svertekampanje mot generalsekretæren er satt i gang som ingen har sett maken til i Europarådets historie».

– Påstander om svertekampanje må stå for hans egen regning. I en posisjon som generalsekretær i Europarådet må han tåle kritisk journalistikk, sier nyhetsredaktør i Aftenposten, Tone Tveøy Strøm-Gundersen, til Dagbladet om Jaglands kritikk.

Aftenposten redegjorde i en lang artikkel forrige uke for hvordan Aserbajdsjans ambassadør til Europarådet flere ganger tok opp hjemlandets såkalte kaviardiplomati med generalsekretær Jagland, uten at han foretok seg noe. Politikerne i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) ble ifølge varsleren vartet opp med blant annet rådyre luksusreiser og rene pengeoverføringer.

Hensikten var å kjøpe deres lojalitet og stemmer i parlamentarikerforsamlingen, ifølge avisen. Tidligere ambassadør Arif Mammadov kaller kaviardiplomatiet korrupsjon.

Sitater godkjent

– I mange måneder har jeg forsøkt å forklare Aftenposten at jeg ikke kunne møte en avhoppet ambassadør fra Aserbajdsjan, men de mener at dette var fordi jeg ikke ville ha informasjon fra ham, skriver Jagland.

– Vi i Aftenposten og journalisten har jobbet med denne saken og Europarådet siden april. Han har jobbet bredt med kilder og har intervjuet 50-tall norske og internasjonale parlamentarikere, embetsmenn, diplomater, organisasjoner og forskere, sier Strøm-Gundersen, som legger til at Jagland fikk sitater oversendt, og at disse ble lest, sitatsjekket og godkjent.

Jagland sier Aftenposten har stilt spørsmål på epost, og at han tilbød seg å stille til et intervju i Oslo, men hevder det ikke var av interesse for avisen.

– Han tilbudte seg et seg nytt intervju. Vi sa vi gjerne kunne gjøre det om det var noe nytt, men gjorde ikke noe mer ut av det. Vi har forsøkt å holde åpen dialog og la ham slippe til, svarer Strøm-Gundersen.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]