President Uhuru Kenyatta speaks to the media after arriving at his offices at Harambee house, Nairobi, Monday, Aug.14, 2017. Many residents of Kenya’s capital returned to work on Monday despite a call by opposition leader Raila Odinga to stay at home to protest last week’s disputed election in which President Uhuru Kenyatta was declared the winner. Kenyans have the right to protest but must do so peacefully, said Kenyatta, who previously appealed for unity after election results were announced. (AP Photo/ Sayyid Abdul Azim)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En av lederne for Kenyas valgkommisjon sier det kommende presidentvalget ikke er troverdig. Hun trekker seg derfor i protest.

– Valget slik det er planlagt, oppfyller ikke de mest grunnleggende betingelsene for et troverdig valg. Jeg vil ikke være med på en slik valgfarse, sier Roselyn Akombe.

Kenyas høyesterett annullerte valget i august der Uhuru Kenyatta ble gjenvalgt, og ga den uavhengige valgkommisjonen ordre om å arrangere et nytt presidentvalg, som nå etter planen skal holdes 26. oktober.

Opposisjonslederen Raila Odinga hevdet at det hadde vært en rekke uregelmessigheter i den elektroniske opptellingen, og ba derfor om at valget skulle annulleres.

Akombe sier at valgkommisjonen umulig kan gjennomføre et troverdig valg i den tilstanden den nå er i. Hun sier at de ansatte hele tiden får beskjed om endringer i teknologien og opptellingen, og at valgfunksjonærene mange steder ikke har tilstrekkelig opplæring.

Hun beskylder de andre seks medlemmene av valgkommisjonen for å ville gjennomføre valget koste hva det koste vil, selv om situasjonen blir farlig både for velgerne og for valgkommisjonens medlemmer.

Odinga har selv trukket seg fra valget fordi han mener at valgkommisjonen ikke har gjort de endringene som trengs for å garantere et troverdig valg, som for eksempel nytt personell og nye prosedyrer.

I et intervju med BBC sier Akombe, som befinner seg i New York der hun jobber for FN, at hun frykter for sitt liv og ikke vil vende tilbake til Kenya med det første.

Odinga ba tirsdag sine tilhengere avslutte sine protester mot måten valget skulle gjennomføres på, etter at flere av demonstrantene er drept av politiet.

Ifølge Amnesty International og Human Rights Watch er 67 tilhengere av opposisjonen drept siden kunngjøringen 11. august om at Kenyatta var gjenvalgt.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]