Catalonias president Carles Puigdemont har fått frist til torsdag med å svare på om han har erklært uavhengighet eller ikke.
Hvis han ikke fastslår at han ikke har kommet med noen slik erklæring, kan Catalonias selvstyre helt eller delvis oppheves i tråd med paragraf 155 i den spanske grunnloven.
– Hvis ikke Puigdemont gir et tilfredsstillende svar innen torsdag, vil han forårsake anvendelsen av paragraf 155, sa visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria i den spanske nasjonalforsamlingen ett døgn før fristen utløper.
Statsminister Mariano Rajoy fra det konservative partiet PP ba sine partifeller i Catalonia prøve å overtale Puigdemont til å droppe kampen for uavhengighet.
I utgangspunktet var fristen mandag, og Puigdemont sendte da regjeringen et brev hvor han unnvek spørsmålet om uavhengighetserklæringen. Dermed ble fristen utvidet med tre døgn.
For drøyt to uker siden avholdt regionmyndighetene i Catalonia en folkeavstemning om uavhengighet, der om lag 90 prosent sa ja til løsrivelse fra Spania. Men bare 43 prosent av de katalanske velgerne deltok.
Regjeringen i Madrid og spansk rettsvesen har erklært folkeavstemningen for grunnlovsstridig, og spansk politi ble satt inn for å stanse den. Det endte med sammenstøt og kraftig kritikk av spansk politis framferd.
Etter avstemningen kom Puigdemont med en tvetydig erklæring om uavhengighet som han ba regionalforsamlingen vente med å iverksette.
To katalanske separatistledere, Jordi Sànchez og Jordi Cuixart, ble mandag varetektsfengslet, mistenkt for oppvigleri.
200.000 mennesker demonstrerte dagen etter i Barcelona med krav om at de to må løslates. Onsdag holdt rundt 50 folkevalgte opp plakater i den spanske nasjonalforsamlingen med krav om at Sànchez og Cuixart slippes fri.
I tillegg er den katalanske politisjefen Josep Lluis Trapero blitt anklaget for ikke å ha stanset den omstridte folkeavstemningen. Også han er siktet for oppvigleri, som har en strafferamme på 15 års fengsel.
Puigdemont har tatt til orde for dialog med regjeringen i Madrid for å løse konflikten. Men sentralregjeringen vil ikke ha noen dialog før Puigdemont har gitt opp forsøket på løsrivelse.
Uavhengighetskampen har liten støtte internasjonalt, og myndighetene i mange europeiske land har gjort det klart at de støtter Spanias regjering. Flere av dem frykter at separatister i deres egne land skal bli inspirert av Catalonias uavhengighetskamp.