From left to right: Catalan regional Vice-President Oriol Junqueras, Catalan President Carles Puigdemont and Barcelona's mayor Ada Colau stands outside during a protest called by pro-independence at the Palau Generalitat in Barcelona, Spain, Monday, Oct. 2, 2017. Catalonia's government will hold a closed-door Cabinet meeting Monday to discuss the next steps in its plan to declare independence from Spain following a disputed referendum marred by violence. (AP Photo/Manu Fernandez)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Spanias regjering bekrefter at den vil oppheve Catalonias selvstyre hvis ikke regionen oppgir sin kamp for full uavhengighet.

Tidligere har regjeringen sagt den vil vurdere å oppheve selvstyret hvis ikke Catalonias ledere klargjør at de ikke har erklært uavhengighet fra Spania.

Catalonias president Carles Puigdemont har fått frist til torsdag med å svare på om han har erklært uavhengighet eller ikke.

En eventuell opphevelse av Catalonias selvstyre vil skje i tråd med paragraf 155 i den spanske grunnloven.

– Hvis ikke Puigdemont gir et tilfredsstillende svar innen torsdag, vil han forårsake anvendelsen av paragraf 155, sa visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria i den spanske nasjonalforsamlingen ett døgn før fristen utløper.

I utgangspunktet var fristen mandag, og Puigdemont sendte da regjeringen et brev hvor han unnvek spørsmålet om uavhengighetserklæringen. Dermed ble fristen utvidet med tre døgn.

For drøyt to uker siden avholdt regionmyndighetene i Catalonia en folkeavstemning om uavhengighet, der om lag 90 prosent sa ja til løsrivelse fra Spania. Men bare 43 prosent av de katalanske velgerne deltok.

Regjeringen i Madrid og spansk rettsvesen har erklært folkeavstemningen for grunnlovsstridig, og spansk politi ble satt inn for å stanse den. Det endte med sammenstøt og kraftig kritikk av spansk politis framferd.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]