På Kongsberg lages det missiler. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En tidligere salgssjef for Øst-Europa i Kongsberggruppen er dømt til fire og et halvt år i fengsel for grov økonomisk utroskap, grovt skattesvik, og selvvask.

To år av fengselsstraffen er gjort betinget, og Asker og Bærum tingrett besluttet også å inndra vel 14,7 millioner kroner de mener 58-åringen fikk i utbytte fra de straffbare handlingene.

Økokrim tiltalte 58-åringen, som var salgssjef for Øst-Europa i Kongsberg Defence Communications (KDC), for å ha tappet dette selskapet og Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) for omtrent 180 millioner kroner eller mer, fordekt som betalinger til agenter og en underleverandør. Avtalene ble inngått i Romania mellom år 2000 og 2007.

– Dommen sender et viktig signal om at den som bevisst handler i strid med selskapets interesser, risikerer lang fengselsstraff og inndragning av utbyttet fra den straffbare handlingen, sier førstestatsadvokat Anna Haugmoen Mo i Økokrim.

Den tidligere salgssjefen nekter selv for å ha tjent penger på økonomisk utroskap. Han nekter også straffskyld for grov selvvask, men erkjente ifølge Dagens Næringsliv delvis straffskyld for grov skatteunndragelse.

Forsvarsadvokat Christian B. Hjort sier klienten vil anke dommen.

– Han er svært opprørt over dommen. Selv om han er glad for at retten så at det ikke var grunnlag for store deler av utroskapstiltalen, reagerer han sterkt på bevisvurderingen for de delene han er dømt for. Han vil derfor anke dommen, sier han til avisen.

Etterforskningen startet med at Kongsberggruppen, datterselskapet Kongsberg Defence Communications og den tidligere salgssjefen i februar 2014 ble siktet av Økokrim for grov korrupsjon. Siktelsene mot Kongsberggruppen og datterselskapet ble henlagt i fjor på grunn av bevisets stilling.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]