Foto: Oslo kommune/Sturlason
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nærmere én av fem velgere stemte taktisk i stortingsvalget i høst, ifølge ny valgforskning fra NTNU. 

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU har gjennomgått tallmateriale fra valget og konkluderer med at mange brukte meningsmålingene aktivt i sitt stemmevalg.

I et intervju med NRK sier Jenssen at opp mot 10 prosent av velgerne stemte taktisk for å sikre at et parti skulle komme over stemmegrensen.

– Men det er også en god del velgere, bortimot 8 prosent, som tar hensyn til kampen om sistemandatet i sitt hjemfylke når de stemmer taktisk. Så antallet som leser meningsmålinger og bruker den informasjonen til å gjøre taktiske vurderinger, er betydelig, sier han.

Valgforskeren understreker at det er vanskelig å vurdere hva velgerne ville stemt dersom de ikke hadde fulgt sine taktiske vurderinger.

– Hvis vi kutter ut stemmene til alle dem som stemte taktisk, får vi et bilde som er veldig likt det faktiske valgresultatet. Hvis vi derimot overfører deres stemmer til det andre partiet de vurderte som mest nærliggende å stemme på, ville valget i 2017 gitt rødgrønt flertall med 89 mot 80 mandater i Stortinget, sier han.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]