Catalonias leder nekter å etterkomme Madrids frist

Foto: AFP PHOTO / GERARD JULIEN

Catalonias regionsleder sier at Catalonia vil erklære full uavhengighet fra Spania hvis regjeringen i Madrid gjør alvor i å suspendere regionens uavhengighet.

Regjeringen i Madrid hadde gitt ledelsen i Catalonia frist til torsdag klokka 10 med å skrinlegge uavhengighetsplanen.

Dersom regionens president Carles Puigdemont ikke gjør dette, vil spanske myndigheter med henvisning til grunnlovens paragraf 155 helt eller delvis frata Catalonia selvstyret, lød beskjeden fra regjeringen.

I et brev til Spanias statsminister Mariano Rajoy torsdag framholder Puigdemont at han ønsker en dialog med Madrid.

– Hvis regjeringen insisterer på å avvise dialog og fortsetter med undertrykkelse, vil parlamentet i Catalonia kunne fortsette, hvis den ser det som passende, å stemme over en formell uavhengighetserklæring, skriver Puigdemont.

Brevet betyr at Puigdemont for andre gang i løpet av en uke nekter å føye seg etter ultimatumet fra Madrid om å gi tydelig beskjed om at regionen ikke har erklært seg uavhengig.

Konfliktens kjerne er en folkeavstemning om uavhengighet som regionale myndigheter gjennomførte 1. oktober, og som spanske sentralmyndigheter erklærte for å være grunnlovsstridig.

Møtes lørdag for å starte prosess for å oppheve selvstyre
Spanias statsminister Mariano Rajoy vil lørdag holde et regjeringsmøte for å iverksette prosessen som opphever Catalonias selvstyre, oppgir en tjenestemann.

Meldingen om at Spania vil presse på for å frata Catalonia selvstyret, kommer etter at den katalanske regionlederen nektet å svare på et spansk ultimatum om å skrinlegge uavhengighetplanene.

I stedet skrev Carles Puigdemont et brev der han sier at regionalforsamlingen kan komme til å erklære uavhengighet hvis regjeringen i Madrid ikke vil forhandle men i stedet fratar regionen selvstyret.


Publisert: okt 19, 2017 @ 7:57 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.