OSLO 20100806. Eksteriør av NRK, Norsk Rikskringkastings bygninger på Marienlyst. Radio og tv. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I sosialdemokratiets gullalder på 60-, 70- og 80-tallet var den viktigste meningbærer NRK. For de fleste var det den eneste også. Mange tenker nok ikke over eller forstår omfanget av det i dag, men det var faktisk ulovlig for andre å etablere kringkasting og å sende annet en NRK på radio og TV til folk på den tiden. Monopolet begynte å slippe taket utover 90-tallet og kommersielle aktører fikk sende «på lufta», og det var like før Internett endret informasjonsflyten fullstendig.

Via kringkastingen, som var statsstyrt, kunne den sittende regjering, som vanligvist var AP, legge insentiv (stimulere til ønsket handling) på det meste av samfunnslivet igjennom dette mediet. Målsettingen kan en beskrive som å smøre, og å få frem et velregulert samfunnsliv med å opplyse om de rette meninger og holdninger. Alle fikk vi de samme nyhetssakene, fjernsynsteatrene, filmene og ungdomsprogrammer.

Særlig den delen hvor oppdragene, holdningskapene og opplysning av ungdom var hensikten ble det satset mye på i NRK på 70 og 80 tallet. Det var mange kleine ungdomsprogrammer hvor voksenverden forstod seg på og forklarte ungdom hvordan ting var og skulle være. Rikskringkastingen jobber fortsatt med denne målsetning for øyet, og den produserer debattprogrammer, nyhetsreportasjer, oppdragende ungdomsprogrammer, og serier. Alt med det for øyet å stimulere til en ønsket utvikling.

Så hva er så greia med «Faten tar valget» og serien «Skam» egentlig? Her får vi forklart hvordan en muslimsk jente er: – Hun bruker hijab og ber 5 ganger om dagen! – Er dette en ønsket utvikling når vi ser hvilke utfordringene denne totalitære religionsutøvelsen har i det norske samfunnet?

Vi opplever at etniske norske ungdommer også underkaster seg totalitarismen og tror på doktrinene om at «Vesten er den store satan» og at «det er stort å dø for Allah», (noen av dem blir fremmedkrigere for IS). Trekker en det langt nok så er det dette budskapet NRK er med på å formidle, og at samfunnet trenger islam. Er islamske verdier noe vi må implementere i Norge fordi vi har mange norske muslimer? Det later til at NRK mener det. I alle fall gir de ikke unge jenter med muslimsk bakgrunn mange andre forbilder en det som det undertrykkende prestestyret til islam har å tilby med hijab og bønn 5 ganger daglig.

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]