New Zealands Labour-leder Jacinda Ardern tar en selfie sammen med skolebarn på en skole i Christchurch. Nå blir hun statsminister. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix

Sosialdemokraten Jacinda Ardern blir New Zealands nye statsminister etter at et høyrepopulistisk parti på vippen har sagt ja til regjeringssamarbeid.

– Vi måtte gjøre et valg, enten for National eller Labour, for en modifisert status quo eller for endring, sier Winston Peters, leder for New Zealand First som nå skal danne regjering sammen med Labour og miljøpartiet Greens.

Ardern fra Labour beskrives som et politisk stjerneskudd. Hun er 37 år gammel og har vært Labour-leder siden august i år. Tidligere har hun blant annet vært politisk rådgiver for Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair.

Sammen med Greens fikk Labour 43,2 prosent av stemmene i valget 23. september. Høyrepartiet National ble imidlertid størst med 44,4 prosents oppslutning.

Dermed havnet det populistiske og nasjonalistiske partiet New Zealand First på vippen med 7,2 prosent av stemmene.

(©NTB)

Annonser

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]