Austria's Foreign Minister and leader of Austria's centre-right People's Party (OeVP) Sebastian Kurz reacts during a television debate after the Austrian general elections in Vienna on October 15, 2017. Voting began in Austria in a snap election tipped to see conservative Sebastian Kurz, 31, become the EU's youngest leader and form an alliance with the far-right, in the bloc's latest populist test. / AFP PHOTO / ALEX HALADA
Del saken
  •  
  •  
  •  

Europas yngste leder, Sebastian Kurz fra det østerrikske folkepartiet ÖVP, vant valget i Østerrike med 31,5 % av stemmene ved å være streng på innvandring, og kommer ikke til å forandre standpunkt når han kommer til makten. Kurz sier i et intervju med Financial Times at flyktningkrisen i Europa har bragt mennesker til Østerrike ”som noen ganger har tatt med seg idéer som ikke har noe å gjøre i vårt land, ” og legger til: ”Det er en ny form for antisemittisme importert av noen [personer]. Det er folk som avviser vår levemåte, som er imot likestilling mellom menn og kvinner.” I regjering kan Kurz’ frittalende stil få store følger for Europa: Han krever effektiv beskyttelse av EUs eksterne grenser, stopp i ulovlig innvandring og begrensninger i utlendingers’ tilgang til velferdsutbetalinger.

Noe gjenstår før Kurz kan danne regjering. Han har vært stille om hvilket parti han kommer til å velge som koalisjonspartner, men de aller fleste observatører regner med at han kommer til å søke seg til ytre høyre og danne en koalisjonsregjering med frihetspartiet – FPÖ – som fikk 26 % av stemmene. FPÖ er beryktet utover Østerrikes grenser og er kjent blant annet for historiske koblinger til pan-tyske nasjonalister, antisemittisme og bagatellisering av landets nazistiske fortid. Østerrikes vestlige allierte er også bekymret for partiets tilknytning til Russland – det har en samarbeidsavtale med Putins parti ”Forente Russland” og støtter de høyrevridde regjeringene i Polen og Ungarn. Frihetspartiets leder, Heinz-Christian Strache, er kjent for sin fortid i nynazistiske bevegelser. I følge Financial Times skal idéen om at han kan bli utenriksminister ha satt en støkk i Wiens diplomatiske kretser.

For å roe gemyttene har Kurz uttalt til en israelsk avis at ”nulltoleranse mot alle antisemittiske tendenser” er et krav for en eventuell koalisjonsavtale. Men han sier også at omverdenen må forstå at østerrikske politikere “er demokratisk valgt av folket”. Kurz hevder samtidig at Strache har ”et poeng” når han advarer om islamiseringen av Østerrike: ”Vi har et problem med politisk islam i Østerrike. Flere hundre mennesker har dratt fra Østerrike for å kjempe og drepe for den islamske staten i Syria og Irak. Vi har også trender her i Østerrike som er bekymringsfulle.” I intervjuet spør Financial Times hvor grensen mellom slike bekymringer og islamofobi eventuelt går. Til det svarer Kurz: ”Det er ikke noe rom for diskriminering i Europa, uavhengig av kjønn, seksuell legning eller religion. På en annen side, er det heller ikke plass for radikale ideologier og politisk islam.”

Financial Times sier videre at en “pro-europeisk politikk” er en annen forutsetning for en mulig koalisjonsavtale mellom ÖVP og FPÖ. Kurz ga i forrige måned sin støtte til Frankrikes president Emmanuel Macrons ønske om å reformere EU og sier at reformene ”peker i riktig retning,” spesielt når det kommer til innvandring og økt forsvars- og sikkerhetssamarbeid.  Som østerriksk kanseller kommer Kurz til å fungere som en “bro” mellom vesteuropeiske land og visegrad-land som Ungarn og Polen. Europas yngste leder kommer til å ha en nøkkelrolle på den større europeiske scenen: Østerrike kommer til å være vert for EUs roterende formannskap i andre halvdel av 2018. I denne sammenhengen har Kurz sagt at hvis ikke innvandringsspørsmålet er løst innen den tid, kommer han til å gjøre det til en prioritet: ”Jeg er for et Europa uten indre grenser, men det kan bare være mulig med ytre grenser som fungerer – dette er noe jeg vil kjempe for med full styrke.

 

Les mer:

Financial Times. Austria’s Sebastian Kurz leans towards tougher line on migrants, 18. Oktober 2017

 

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]