STOCKHOLM, SVERIGE 20170407. En kapad lastbil mejade på fredagen ner en folkmassa på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Den svenske sikkerhetstjenesten Säpo (Säkerhetspolisen) går til et uvanlig skritt og offentliggjør reelle innsendte trusler og tips de har mottatt, melder Svenska Dagbladet i dag.

Blant tipsene som offentliggjøres er opplysninger om IS-tilhengere i Sverige, som har tilgang til automatvåpen. Det er også tips om personer som har planer om å utføre attentater i Sverige, og tips om tilbud om betaling for å utføre angrep, og om bomber som skal plasseres ut.

Det er svært uvanlig at Säpo offentliggjør slike opplysninger. 

annonse

– Vi har valgt å være veldig tydelige, sier Karl Melin, pressetalsmann for Säpo. Det er for å vise hva vi jobber med og hvilke konsekvenser det kan få om vi ikke kan etterforske dette på en tilfredsstillende måte.

(Eksempel utlevert av Säpo. Skjermdump fra Svenska Dagbladet)

Eksemplene er utlevert av Säpos eksperter i forbindelse med en uttalelse til regjeringen om datalagring.

annonse

Tele- og dataoperatører måtte tidligere lagre dokumentasjon om telefon – og datatrafikk i minst seks måneder, det er informasjon som kan være avgjørende i etterforskning av kriminalsaker. Nå vil regjeringen innføre en begrensing der kun det mest betydningsfulle kan lagres. Forslaget er en konsekvens av at EU-domstolen har slått fast at datalagringen strider mot EUs regelverk.

Säpo beskriver på sin hjemmeside at situasjonen som prekær og påpeker at Sveriges indre sikkerhet er i fare.

– Det handler ikke om å ha fri tilgang til opplysningene, men at vi får tilgang til dem ved mistanker om alvorlig kriminalitet. Uten disse opplysningene blir det atskillig vanskeligere for Säkerhetspolisen å bedømme trusler om angrep. Det kan i verste fall lede til at terrorangrep som kunne ha blitt forhindret fullbyrdes., sider Johan Olsson, operativ sjef hos Säpo.

Ifølge Säpo får de inn ca 6000 tips i måneden, 200 pr dag. Av disse er omtrent hvert andre tips så detaljert at det må undersøkes videre.

 

annonse

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon