SDF-soldater rydder Raqqa for miner så sivile kan flytte hjem igjen. Foto: Asmaa Waguih / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De USA-vennlige opprørerne sier det ennå ikke er trygt for sivile å vende hjem til Raqqa. Mange kvartaler er stengt, og veien til sykehuset er blokkert. 

Jakten på sprengstoff og landminer pågår for fullt. De kurdiske opprørsstyrkene SDF som tirsdag nedkjempet de siste restene av IS i Raqqa langt raskere enn ventet, er spredd rundt i byen og finkjemmer bygninger, bolighus og smug på jakt etter dødsfeller.

Tunge maskiner som bulldosere og pansrede traktorer er satt inn i arbeidet. Stemningen blir beskrevet som spøkelsesaktig. En underlig tom stillhet hersker i gatene, bare brutt av kontrollerte detonasjoner. Skyer av fluer letter fra råtnende lik når SDF-soldater passerer.

Med tapet av Raqqa har IS mistet nærmere 90 prosent av det territoriet organisasjonen kontrollerte for tre år siden.

Nøkkelby

SDF inngår i en amerikanskstøttet allianse som hovedsakelig består av kurdere, men også arabiske opprørere. Tirsdag hevdet SDF å ha tatt full kontroll over byen som har vært styrt av IS siden 2014. Flere SDF-krigere kommer selv fra Raqqa, og det utspant seg rørende scener da frigjøringen var et faktum.

SDF sier at motstanden var mye svakere enn ventet. Opprørerne trodde at hundrevis av IS-krigere, i all hovedsak fremmedkrigere, ville kjempe til siste åndedrag. Men hovedsetet i det IS-proklamerte kalifatet ble inntatt etter svak motstand i sluttfasen.

– Vi leter også etter sovende celler. Vi vil forsikre oss om at ikke terroristene gjemmer seg rundt omkring, sier SDF-talsmann Tala Silo. Den formelle gjenåpningen av Raqqa vil først skje når dette arbeidet er sluttført.

Store tap

Den amerikanske spesialutsendinger til den flernasjonale koalisjonen, Brett McGurk, hevder at IS har mistet 6.000 krigere under slaget om Raqqa. Den amerikanskledede koalisjonen har gjennomført systematiske og nesten kontinuerlige luftangrep mot byen i flere uker.

Hjelpeorganisasjoner sier at offensiven har rammet sivilbefolkningen hardt, og ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er over 1.100 sivile drept i Raqqa siden offensiven startet.

SDF opplyser også at en gruppe på mellom 130 og 150 fremmedkrigere overga seg mandag. I tillegg til disse skal om lag 100 andre IS-krigere ha overgitt seg de siste 48 timene, opplyser talsperson for koalisjonen, Ryan Dillon.

Ifølge Dillon var fire av dem fremmedkrigere, men nasjonalitetene er ukjent.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]