Foto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener posten som europaminister bør fjernes. Når regjeringen skifter statsråder fredag, kan de få viljen sin. 

– Denne posten har fungert mer som EUs minister i Norge enn Norges minister i EU. Statsrådene har framstått som rene talspersoner for Brussel i den norske politiske debatten, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Senterpartiet tok til orde for at ministerposten skulle fjernes under landsmøtet sitt og gjentok budskapet i valgkampen.

annonse

– Europaministeren har svekket utenriksministerens autoritet og skapt usikkerhet om hvem det egentlig er som har ansvaret for EU- og EØS-saker i regjeringen, sier Vedum.

Når statsminister Erna Solberg (H) fredag kunngjør at Ine Eriksen Søreide (H) blir landets første kvinnelige utenriksminister, vil Frank Bakke-Jensen (H) overta hennes jobb som forsvarsminister. Ifølge NRK skal han ikke erstattes som EU/EØS-minister. Det innebærer at Søreide dermed får ansvaret for samtlige deler av norsk utenrikspolitikk.

– Høyre har til nå forsvart posten som EU-minister, men hvis statsministeren nå fjerner den, bekrefter hun at det har vært en dårlig måte å organisere dette arbeidet i regjeringen på, mener Vedum.

Også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har tatt til orde for at posten som EØS- og EU-minister bør fjernes. I valgkampen sa han at han heller ville ha prioritert en egen statsråd for bistand og utviklingsspørsmål.

annonse

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon