Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener posten som europaminister bør fjernes. Når regjeringen skifter statsråder fredag, kan de få viljen sin. 

– Denne posten har fungert mer som EUs minister i Norge enn Norges minister i EU. Statsrådene har framstått som rene talspersoner for Brussel i den norske politiske debatten, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Senterpartiet tok til orde for at ministerposten skulle fjernes under landsmøtet sitt og gjentok budskapet i valgkampen.

– Europaministeren har svekket utenriksministerens autoritet og skapt usikkerhet om hvem det egentlig er som har ansvaret for EU- og EØS-saker i regjeringen, sier Vedum.

Når statsminister Erna Solberg (H) fredag kunngjør at Ine Eriksen Søreide (H) blir landets første kvinnelige utenriksminister, vil Frank Bakke-Jensen (H) overta hennes jobb som forsvarsminister. Ifølge NRK skal han ikke erstattes som EU/EØS-minister. Det innebærer at Søreide dermed får ansvaret for samtlige deler av norsk utenrikspolitikk.

– Høyre har til nå forsvart posten som EU-minister, men hvis statsministeren nå fjerner den, bekrefter hun at det har vært en dårlig måte å organisere dette arbeidet i regjeringen på, mener Vedum.

Også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har tatt til orde for at posten som EØS- og EU-minister bør fjernes. I valgkampen sa han at han heller ville ha prioritert en egen statsråd for bistand og utviklingsspørsmål.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]