OSLO 20000717 Universitetet / Universitetsbygningene på Karl Johans gate. Urbygningen, eksteriør. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX http://www.universitetsavisa.no/politikk/2017/04/03/Bare-%C3%A9n-av-ti-norske-forskere-st%C3%B8tter-Frp-og-H%C3%B8yre-65355.ece REQUESTS

Akademikerne har fått stadig større makt i politikken, blant annet ved å befolke ekspertutvalg og embetsverk, skriver tidsskriftet Stat & Styring, som tar for seg denne problematikken i siste nummer.

Nesten 70 % av alle toppsjefene i regjeringsapparatet er utdannet ved Universitetet i Oslo. Akademikerne dominerer i alle forvaltningsorgan og i rettsvesenet. Denne dominansen gir en dårlig representativitet i utvikling av politikk, og er derfor et demokratisk problem.

Bare én av ti norske forskere støtter Frp og Høyre, skrev Universitetsavisa i april i år.

Hvis norske forskere fikk bestemme, ville partiene på venstresiden fått all makt. MDG ville vært over sju ganger så store som Frp, som ville blitt utradert.

Tallene baserer seg på en undersøkelse utført av Forskerbundet som ble publisert i Forskerforum tidligere i år. Over 7000 medlemmer i Forskerforbundet svarte på undersøkelsen. Forskerforbundet er landets største fag- og interesseorganisasjon for ansatte i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling.

Svarene viste denne fordelingen:

Arbeiderpartiet 34,6 prosent
SV 15,8 prosent
Høyre 9,1 prosent
MDG 8,2 prosent
Venstre 7,5 prosent
Rødt 5,7 prosent
Senterpartiet 3,9 prosent
Kristelig folkeparti 2,7 prosent
Fremskrittspartiet 1,1 prosent

 

 

Annonser

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]