Marit Berger Røsland (H) blir ifølge flere medier utnevnt til ny EØS- og EU-minister. Foto: Roger Holmsen / SMK / NTB scanpix
annonse
annonse

Statsminister Erna Solberg (H) gjør trolig endringer i regjeringen fredag: Ine Eriksen Søreide (H) blir som første kvinne Norges nye utenriksminister.

Det er ventet at nåværende europaminister Frank Bakke-Jensen (H) overtar Forsvarsdepartementet etter henne, mens Marit Berger Røsland (H) etter det NRK erfarer blir utnevnt til EØS- og EU-minister i statsråd fredag.

Byttene skjer som følge av at utenriksminister Børge Brende (H) har fått jobb som president i Verdens økonomiske forum (WEF).

annonse

Det regnes som sikkert at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) kommer ut på Slottsplassen med ny jobb som utenriksminister etter statsråd klokka 11 fredag. Det samme gjelder Bakke-Jensen som ny forsvarsminister. Skiftene er bekreftet av kilder overfor både NRK og TV 2.

Det har vært mye usikkerhet rundt europaministerposten, og først sent torsdag kveld kom spekulasjonen om at Berger Røsland blir EØS-og EU-minister og at Solberg dermed beholder denne statsrådsposten.

Berger Røsland satt i Oslo bystyre for Høyre fra 2003 til 2007 og er gift med tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland. Paret har to barn.

I 2014 ble hun utnevnt til statssekretær ved Statsministerens kontor, og året etter ble hun statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

annonse

I 2016 flyttet hun til Utenriksdepartementet der hun har vært statssekretær for utenriksminister Børge Brende (H), som nå har fått jobb som president i Verdens økonomiske forum (WEF) i Davos.

Ifølge VG er Berger Røslands politiske stab allerede klar. Hedvig Heyerdahl i Høyres Studenter blir ny politisk rådgiver.

Kritisk

Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener posten som europaminister burde fjernes.

– Denne posten har fungert mer som EUs minister i Norge enn Norges minister i EU. Statsrådene har framstått som rene talspersoner for Brussel i den norske politiske debatten, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har også gitt uttrykk for at han syntes det burde være utenriksministerens jobb å følge opp Norges forhold til EU.

annonse

Statsrådsposten med ansvar for EU og EØS hører til i Utenriksdepartementet. Jobben ble først gitt til Vidar Helgesen, deretter Elisabeth Vik Aspaker, begge Høyre-politikere. Frank Bakke-Jensen (H) har hatt jobben i under ett år.

Ber om bistandsminister

Eventuelle andre endringer i regjeringen er ikke ventet før de to regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet har forhandlet ferdig med Venstre. Partiet holder døra på gløtt for å gå inn i regjering.

Både Venstre og KrF ønsker at Solberg skal børste støv av en annen statsrådspost: bistandsministeren. Den forsvant da de blåblå overtok i 2013.

– Jeg håper vi får en egen bistandsminister. Da vil utenriksministeren få bedre tid til å være utenriksminister, og vi får bedre faglighet over bistandspolitikken. Jeg tror hele utenriksfeltet har lidd under av at vi ikke har hatt en utviklingsminister, sier Venstres leder Trine Skei Grande til NRK.

Men hun avviser overfor samme kanal at dette er avgjørende i forhandlingene med regjeringspartiene.

– Det er et velmenende råd, sier hun.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon