This Thursday, Oct. 19, 2017 frame grab made from drone video shows damaged buildings in Raqqa, Syria two days after Syrian Democratic Forces said that military operations to oust the Islamic State group have ended and that their fighters have taken full control of the city. (AP Photo/ Gabriel Chaim)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En USA-støttet opprørsallianse har erklært seier over IS i den tidligere jihadisthøyborgen Raqqa. Nå skal et sivilt byråd forsøke å bringe hverdagen tilbake.

– Vår seier er over terrorisme, og frigjøringen av Raqqa markerer det siste kapittelet i kampen mot terrorister i Syria, sa Talal Sillo under en pressekonferanse i den utbombede byen fredag.

Pressekonferansen, som ble TV-overført, ble holdt på et stadion som IS har brukt som et stort fengsel, der motstandere av deres selverklærte kalifat ble innesperret og torturert.

Sillo er talsmann for den kurdisk-dominerte opprørsalliansen Syriske demokratiske styrker (SDF), som har stått i spissen for bakkeoffensiven mot Raqqa.

Gjenoppbygging

Under fredagens seremoni overlot Sillo formelt styringen av Raqqa til et sivilt byråd, samtidig som han ba verdenssamfunnet og hjelpeorganisasjoner om hjelp til gjenoppbyggingen.

– Vi ber alle land og fredselskende krefter og alle hjelpeorganisasjoner om å delta i gjenoppbyggingen av byen og landsbyene rundt og hjelpe til med å fjerne arrene etter krigen som IS startet, sa Sillo.

Dronebilder viser en by med lange rekker av utbombede og sammenraste bygninger. I gatene ligger det hauger med murblokker, mens ødelagte biler står igjen etter de mange som har flyktet. Før IS tok kontroll over Raqqa i januar 2014, hadde byen over 200.000 innbyggere.

Nå er hele bydeler lagt i ruiner, og det er lite tegn til sivilt liv på bildene.

Den USA-ledede koalisjonen har sluppet tusenvis av bomber over byen.

655 SDF-krigere drept

Ifølge Sillo har 655 utenlandske og lokale SDF-krigere mistet livet under det fire måneder lange slaget.

SDF har i månedsvis rykket framover mot Raqqa, som ligger nordøst i Syria, samtidig som den USA-ledede koalisjonen har bombet byen fra luften. I juni begynte kampene om selve byen, som da var den siste større syriske byen som var under IS-kontroll.

Ettersom SDF er dominert av kurdere har det vært bekymring for at kurderne ville forsøke å ta kontroll over den hovedsakelig sunniarabiske byen. Byrådet som nå overtar makten, skal imidlertid bestå av lokale tjenestemenn og stammeledere, mens en politistyrke på 3.000 mann, med medlemmer fra Raqqa-provinsen, får ansvaret for sikkerheten.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]