Venstre setter av 8 millioner kroner til arbeidet mot atomvåpen i sitt alternative budsjett og krever klare svar fra den nye utenriksministeren.
– Uansett hvem det blir, så må den nye utenriksministeren møte i Stortinget og svare på hvordan regjeringen skal jobbe for å bidra til en verden fri for atomvåpen, sier Venstres utenrikspolitiske talsperson Abid Raja til NTB.
– Det kan ikke være slik at det norske engasjementet mot atomvåpen nå er over fordi regjeringen nekter å skrive under på FN-traktaten om et forbud, tilføyer han.
Venstre-profilen har levert et skriftlig spørretime-spørsmål som fort kan bli det første som den nye utenriksministeren må besvare i Stortinget.
Konkret vil Raja vite om ministeren – etter alt å dømme Ine Eriksen Søreide – mener regjeringens beslutning om ikke å slutte opp om FN-traktaten mot atomvåpen, er forenlig med et anmodningsvedtak i Stortinget som sier at regjeringen skal «arbeide aktivt for en verden fri for atomvåpen».
– Vi mener regjeringen helt åpenbart burde ha signert traktaten. Det er viktig å opprettholde idealet om en atomvåpenfri verden, sier Raja.
At det betente spørsmålet om norsk støtte til atomvåpen-traktaten i FN blir noe av det første som møter den nye utenriksministeren på Stortinget, er imidlertid ikke nok for Raja og Venstre.
Samarbeidspartiet som i løpet av vinteren kan bli del av regjeringen, mener Høyre og Frp i realiteten har kuttet støtten til en rekke freds- og nedrustningsorganisasjoner med minst 4 millioner kroner i forslaget til statsbudsjett.
– Vi er ikke ferdig med det alternative budsjettet vårt, men Venstres stortingsgruppe har samlet seg om et første konkretisert budsjettkrav: Vi vil reversere regjeringens foreslåtte kutt på rundt 4 millioner kroner til organisasjoner som jobber mot atomvåpen.
– I tillegg legger vi på 1 million til de samme organisasjonene samt 1 ekstra million til Leger mot atomvåpen. På toppen av dette legger vi inn 2 millioner kroner til fredsprisvinner ICAN. Dermed blir totalsummen 8 millioner kroner til kampen mot atomvåpen, fortsetter Raja.
Regjeringen fjernet i 2015 støtten til ICAN – og i forslaget til statsbudsjett for 2018 avvikles tilskuddsordningen som kalles «Opplysningsarbeid for fred».
Resterende midler legges inn i bistandsbudsjettet, men organisasjonene frykter at de ikke vil få utbetalt støtte – eller iallfall langt mindre enn før – fra UDs nye budsjettpost på i alt 10 millioner kroner. Årsaken er at det i kriteriene ikke står noe eksplisitt om støtte til det sivile samfunn – noe SV og KrF også har bemerket overfor NTB.
– At regjeringen av hensyn til NATO avstår fra å signere FN-traktaten mot atomvåpen følger en logikk som er til å forstå, selv om jeg er uenig. Men at regjeringen samtidig struper støtten til organisasjoner som jobber for nedrustning – det kan jeg ikke med min beste vilje skjønne, sier Raja.
(©NTB)