Thousents protesters wave Catalonia independence flags as they take part at a rally against the National Court's decision to imprison civil society leaders, in Barcelona, Spain, Saturday, Oct. 21, 2017. The Spanish government moved decisively Saturday to use a previously untapped constitutional power so it can take control of Catalonia and derail the independence movement led by separatist politicians in the prosperous industrial region.(AP Photo/Emilio Morenatti)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det er politiet i Barcelona som oppgir tallet. Demonstrantene ropte «frihet» og «uavhengighet» mens de marsjerte gjennom gatene i Catalonias største by.

– Det er tid for å erklære uavhengighet, sier butikkansatte Jordi Balta (28). Han føyer til at det ikke lenger er rom for dialog.

Demonstrasjonen skulle opprinnelig være en protest mot fengslingen av de katalanske separatistlederne Jordi Sanchez og Jordi Cuixart. De to, som leder sentrale grasrotorganisasjoner i den katalanske uavhengighetsbevegelsen, er siktet for oppvigleri.

Sint tone

Da regjeringen i Madrid tidligere lørdag besluttet å starte prosessen med å overstyre Catalonias selvstyre ved å oppløse regionregjeringen og lyse ut nyvalg, ble imidlertid tonen enda sintere i gatene i Barcelona.

Den katalanske presidenten Carles Puigdemont var blant dem som deltok i demonstrasjonen. Folkemengden ropte «president, president» da han ankom sammen med medlemmer av sin regjering.

– Katalanerne er helt frikoblet fra spanske institusjoner, og særlig alt som har med den spanske staten å gjøre, sier en annen av demonstrantene, Ramon Millol (45).

Delt

Meningsmålinger har vist at Catalonia er delt omtrent på midten i synet på uavhengighet, men innbyggerne støtter opp om selvstyret i den velstående nordøstlige regionen.

Årene under den fascistiske diktatoren Francisco Franco da regionens selvstyre ble annullert, er fortsatt et sårt minne hos mange. Madrids beslutning lørdag kan derfor vekke motstand også hos dem som er negative til katalansk uavhengighet.

– Rajoy har fjernet selvstyret i Catalonia som så mange har kjempet for. Et alvorlig angrep på alles rettigheter og frihet, skriver Barcelona-ordfører Ada Colau på Twitter.

NTB-AFP

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]