En ny kartlegging viser at 6.000 mennesker har store rusproblemer i kombinasjon med psykiske lidelser. De må få behandling der de bor, mener ekspert.
Lars Lien, leder av Nasjonalt kompetansesenter for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP), mener det er en av de vanskeligste gruppene for velferdsstaten å ta seg av.
– De har tredobbelt eller firedobbelt opp av alle problemer. De dør 20 til 35 år tidligere enn resten av befolkningen. De har nesten ingen livskvalitet. Selvmordstallene er høyere. Risikoen for å bli utsatt for vold er høyere. De har det helt forferdelig, sier Lien til Stavanger Aftenblad, som har en omfattende reportasjeserie om problemer.
En kartlegging av Helse Stavanger viser at omkring 20.000 mottakere av velferdstjenester har både et rusproblem og en psykisk lidelse. 6.000 av dem er i en høyrisikogruppe.
En ekspertgruppe nedsatt av Helsetilsynet publiserte en alarmerende rapport om denne gruppen i januar.
– Nøkkelen er å gi disse folkene behandling der de bor. Vi vet at de trenger tilbud fra ett team. De har ikke mulighet til å kjøre slalåm mellom alle mulige offentlige instanser, sier Lien, som satt i ekspertgruppen.
– En viktig årsak til at disse faller mellom to stoler, er at hjelpeapparatet i Norge er delt i to: behandling for rus og behandling for psykiske lidelser, sier han.