6.000 nordmenn har omfattende rusproblemer og psykiske lidelser

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

En ny kartlegging viser at 6.000 mennesker har store rusproblemer i kombinasjon med psykiske lidelser. De må få behandling der de bor, mener ekspert.

Lars Lien, leder av Nasjonalt kompetansesenter for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP), mener det er en av de vanskeligste gruppene for velferdsstaten å ta seg av.

– De har tredobbelt eller firedobbelt opp av alle problemer. De dør 20 til 35 år tidligere enn resten av befolkningen. De har nesten ingen livskvalitet. Selvmordstallene er høyere. Risikoen for å bli utsatt for vold er høyere. De har det helt forferdelig, sier Lien til Stavanger Aftenblad, som har en omfattende reportasjeserie om problemer.

En kartlegging av Helse Stavanger viser at omkring 20.000 mottakere av velferdstjenester har både et rusproblem og en psykisk lidelse. 6.000 av dem er i en høyrisikogruppe.

En ekspertgruppe nedsatt av Helsetilsynet publiserte en alarmerende rapport om denne gruppen i januar.

– Nøkkelen er å gi disse folkene behandling der de bor. Vi vet at de trenger tilbud fra ett team. De har ikke mulighet til å kjøre slalåm mellom alle mulige offentlige instanser, sier Lien, som satt i ekspertgruppen.

– En viktig årsak til at disse faller mellom to stoler, er at hjelpeapparatet i Norge er delt i to: behandling for rus og behandling for psykiske lidelser, sier han.


Publisert: Oct 21, 2017 @ 9:17 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • StemmerBlankt

  Det største problemet denne gruppen har er forbudslinjen mot narkotika.
  Den er årsaken til at livskvaliteten de har er langt dårligere enn den burde være.

  • Balalaika

   Jeg har veldig lite kunnskap om narkotika, og det lille jeg trodde jeg visste fra media opp gjennom årene ser jo ut til å være riv ruskende galt:: https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen/KMTE50009615/sesong-3/episode-3

   Det er jo ikke rart folk mister tilliten til både MSM og myndigheter, når vi oppdager at vi har blitt pumpet ørene fulle med propaganda på alle områder opp gjennom årene – og ikke fakta

   • StemmerBlankt

    Forbud skaper kun menneskelige lidelser gjennom brutal vold og drap, menneskehandel og svart økonomi.
    Hva koster det å etterforske og straffe narkotikabrukere og selgere?
    Utelukkende elendighet og store samfunnskostnader, altså.
    Tenk om verden reagerte på dette på samme måte som Usa gjorde da det gikk opp for dem at forbud på alkohol hadde langt flere sterkt negative effekter enn positive..
    All dævelskap som følger rundt rusmidler ville blitt borte med en gang folk kunne handlet på feks polet.
    Forbudet hindrer ikke rekruttering til verken bruk eller misbruk i dag, og har aldri gjort det.
    De som vil fortsette forbudslinjen mener egentlig godt, men de burde forstå at deres iver etter å dyrke deres egne høye moral ødelegger mange flere menneskeliv enn de hadde tålt å høre antallet på.

    • Balalaika

     Det tror jeg du har helt rett i!

 • Gothminister

  På tide og endre vår straffepolitikk muligens nå? For det er først og fremst hvordan vi behandler mennesker med rusmiddelavhengighet som gjør at mange lider unødig. Enkelte fagfolk har hevdet. Det er ikke de ulike rusmidlene som er mest skadelig, det er forbudet. Kloke folk som Nils Christie, som dessverre ikke er blant oss lengre har beskrevet mye om dette i sin bok, Den gode fiende.