Bli med å lete etter utenomjordiske vesener og få Nobelpris

Seti-skjermsparer i Windows

Været i San Francisco er ikke bestandig behagelig. Kald stillehavsluft gjør at det til tider blir ganske hustrig selv om sommeren.

Dette er en “badestrand” på vestsiden av San Francisco tatt 31. juli. Ikke mange badegjester (Foto: Steinar Jakobsen)

Men i innlandet, ved østbredden av San Francisco-bukten, innenfor Alcatraz,  opererer man med sommertemperaturer som i snitt ligger godt over 20 grader C. Der finner man Berkeley, en by på omkring 120000 innbyggere som huser den eldste avdelingen av University of California-systemet.

San Francisco Bay med Alcatraz (Foto: Steinar Jakobsen)

I den senere tid har media konsentrert seg om å fortelle oss om opptøyer, slagsmål og demonstrasjoner i studentmiljøet. Berkeley har imidlertid en annen side. I alt er det tildelt 90 Nobelpriser til forskere fra dette universitetet.

Ett interessant forskningsprosjekt fra Berkeley, SETI@home, som ga allmennheten adgang til å delta i slikt forskningsarbeid, ble tilgjengelig 17. mai 1999. Der ble folk oppfordret til å donere databehandlingstid på sine hjemmemaskiner for å kunne sjekke signaler fra radioteleskop i håp om å finne meldinger fra aliens. Dette er rett og slett en måte å outsource databehandlingen til millioner av hjemmemaskiner, der hver maskin får en avgrenset oppgave å tygge på, for så å sende resultatet tilbake til Berkeley. De som har deltatt en stund kan når som helst laste ned et sertifikat som bevis på det viktige forskningsarbeidet man deltar i. Slik ser mitt ut for tiden:

 

Om krediteringssystemet

Opprinnelig måtte man laste ned en spesiallaget programvare for SETI@home, men etter hvert dukket det opp en mengde andre forskningsprosjekt som ville beite på samme idéen. Derfor ble det laget en ‘paraply’-programvare – BOINC – som kunne benyttes for å hente de prosjektene man ville være med å hjelpe. Denne programvaren finnes her:

https://boinc.berkeley.edu/download_all.php

Programvaren er tilgjengelig både for Windows, OS-X, Linux og Android.

For tiden (12.10.2017 kl. 22.27 norsk tid) er det 4221628 brukere med til sammen 1704124 datamaskiner som betjener SET@home. Programvaren belaster datamaskinen ganske heftig, så du vil kanskje merke det om du holder med CPU-/GPU-krevende grafikkoppgaver. Men det er ganske mange muligheter for tilpasning av programvaren, som for eksempel:

Om du føler for det er det bare å laste ned programvaren, installere den, registrere deg i systemet, velge hvilket/hvilke prosjekt du vil være med på – og vips, så er du i gang.

Dersom din maskin er med på å finne signaler som positivt kan tilskrives intelligente vesener der ute, lover prosjektlederne at ditt navn også vil være med på deltakerlista når Nobelprisen for dette deles ut.


Seti-skjermsparer i Windows:

 

Foredrag om SETI kan du ser her.

 

 


Publisert: Oct 21, 2017 @ 11:47 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Steinar Jakobsen

Realist

Latest posts by Steinar Jakobsen (see all)

 • Tor Anders Engen

  Det er mange år siden jeg var med å finansierte SETI med noen små grunker. Det var etter at kongressen nektet å finansiere SETI.

  • BernstGunnar

   Jeg sponser det nye Laser SETI nå.

 • Rudolf

  Jeg kommer aldri til å glemme den dagen, 25.mars 2015:

  Et romskip landet og jeg ble oppsøkt av et romvesen som ga meg syv tall.
  “Bruk disse på lotteriet deres,” sa han, “Jeg kommer tilbake om en uke, vær så snill å møt opp her da.”
  Så jeg stakk forventningsfull bort på Narvesen og brukte tallene på lotto.
  Tallene var ikke verdt en skit, ikke en eneste krone!
  Så jeg gikk til møteplassen en uke senere og sikkert nok, romskipet landet igjen, og den fremmede nærmet seg meg igjen : “Vel” , sa jeg, “Disse tallene du ga meg var bortkastet tid, hva pokker handlet det om?”

  “Vi har studert ditt språk og skikker i mange år nå”, svarte romvesenet, ” Aprilspøk din dust!”

 • MrFeyn

  Man kan nok, med et glimt i øyet, si, at det nettopp er fordi det finnes intelligent liv på andre planeter, at de ikke har kontaktet oss! Seriøst, hvem ville vel vært så stokk dum ? 😉
  Ressurser i overflod eksisterer lett tilgjengelig ute i rommet, så det er vel heller lite å hente på å kontakte andre intelligente vesener. Å observere dem på trygg avstand er nok mest sannsynlig metoden som er i bruk.
  “Folding” er forøvrig en oppbyggelig hobby og anbefales.