FILE - In this file photo dated Monday, Dec. 12, 2016, the test kit for human urine doping testing with A and B sample bottles are posed for photographs in London. France’s only accredited anti-doping laboratory has been indefinitely prohibited from testing any samples Tuesday Sept. 26, 2017, by the World Anti-Doping Agency (WADA), after a positive sample went on to contaminate two other samples with traces of a steroid, and the suspension is expected to continue until the facility in the Paris suburb is re-accredited by WADA. (AP Photo/Matt Dunham, FILE)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dopingbruken skal ha vært utstrakt og involverte angivelig utøvere fra en lang rekke idretter.

I et intervju med den tyske TV-kanalen ARD hevder den 79 år gamle kinesiske legen Xue Yinxian at mer enn 10.000 utøvere var involvert i det som skal ha vært et statlig støttet dopingprogram.

Intervjuet med Xue er gjort av det samme TV-teamet som først brakte avsløringene om systematisk dopingbruk i russisk idrett fram i lyset. Det endte med at russiske utøvere ble nektet deltakelse i sommer-OL i Rio i 2016.

Xue hevder at samtlige medaljer vunnet av kinesiske utøvere i internasjonale konkurranser på 1980- og 90-tallet er skjemmet av dopingbruk og bør leveres tilbake.

– På 1980- og 90-tallet gjorde kinesiske landslagsutøvere seg skyldig i omfattende bruk av doping, hevder den 79-årige legen.

– Alle internasjonale medaljer burde returneres, tilføyer hun i intervjuet.

Xue var i kraft av legegjerningen tilknyttet flere kinesiske landslag fra 1970-tallet og i tiårene som fulgte. Etter å ha hevet stemmen rundt utøveres dopingbruk i 2012 flyktet hun hjemlandet sammen med sin sønn. Xue hevder hun ikke lenger føler seg trygg i hjembyen Beijing.

Nå fremsetter den tidligere legen konkrete dopingbeskyldninger mot idrettsmiljøet i hjemlandet.

– Det må ha vært mer enn 10.000 mennesker involvert. Folk (i Kina) trodde på doping, alle som tok midlene ble ansett for å forsvare landets ære, sier Xue og tilføyer:

– Alle som var mot doping ødela landet, og alle som satte landet i fare sitter nå i fengsel.

Hun hevder videre at dopingtestene som ble utført i den angitte perioden, hadde kun et mål for øye: Å sørge for at kinesiske utøvere kunne reise til internasjonale konkurranser uten å bli tatt.

Xue hevder også at kodebegrepet «bestemor er hjemme» ble brukt for å beskrive de utøverne som ikke lenger hadde spor av forbudte stoffer i kroppen.

Dopingbruk skal ha vært obligatorisk for utøverne i de landslagene der 79-åringen jobbet.

– Nektet du å dope deg, måtte du forlate laget. I starten var det ungdomslagene som brukte midlene, de yngste var bare 11 år. Jeg kunne ikke gjøre noe med det, sier Xue.

Seoul-OL

Hun hevder å ha blitt oppmerksom på den problematiske praksisen da en trener kom til henne med bekymringer rundt fysiske endringer hos mannlige utøvere i 13-14-årsalderen. Bakgrunnen for forandringene skal angivelig ha vært preparatene de fikk utdelt.

Xue hevder hun måtte forlate toppidrettsmiljøet etter å ha nektet å behandle en utøver med et forbudt stoff under sommer-OL i Seoul i 1988.

Legen påstår også at kinesiske myndigheter i ettertid skal ha forsøkt å skremme henne til taushet.

ARD skal ha forsøkt å kontakte den kinesiske OL-komiteen og landets idrettsdepartement for å få et tilsvar på anklagene. Ingen av dem skal ha svart på henvendelsene.

NTB-AFP

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]